Sari la conținut
News Alert

Regizoarea româncă stabilită la Bruxelles care colaborează cu BBC

BBC, Travel Channel, National Geographic. Nume importante din televiziune unde mulți visează să lucreze, dar puţini ajung să fie căutaţi de astfel de reţele pentru talentul şi puterea lor de muncă. Pentru Ilinca Neagu, o regizoare stabilită la Bruxelles, visul a devenit de mult realitate. Românca de 30 de ani are deja la activ propriile filme, plus colaborări la reportaje și documentare pentru posturi de prestigiu.

Trepte dintr-o carieră în ascensiune. Fragmente din viaţa regizoarei Ilinca Neagu. Dacă o întrebi despre ea, artista stabilită în Belgia răspunde pe ton şcolăresc şi glumeţ.

Ilinca Neagu este regizor şi fotograf şi a plecat din ţară imediat după ce a terminat facultatea de film din Bucureşti. Din dragoste, din dragoste ... Am cunoscut un belgian şi doi ani mai târziu m-am mutat în Belgia,” povesteşte Ilinca Neagu.

Pentru Ilinca a fost o schimbare în bine din toate punctele de vedere. A găsit şansa să aplice tot ce învăţase în România şi să descopere alte şcoli de cinematografie.

Am avut norocul să mă integrez în câteva echipe. Nici nu ne mai gândim că unul vine din Belgia, altul din Grecia, altul din România,” spune Ilinca Neagu.

Este o tânără femeie extraordinară, care în acelaşi timp este discretă, dar face o impresie puternică asupra celorlalţi. Un caracter care corespunde aventurii pe care o urmează cariera ei în cinema,” o descrie Joao Vinhas, producător.

O descriere perfectă pentru tot ce face Ilinca: scurt-metraje, lung-metraje, documentare, reportaje... A avut parte de toate, fie că a lucrat pe cont propriu, fie pentru televiziuni. De fiecare dată, ideea a fost aceeaşi.

Nu îţi lua publicul de prost, nu îl lua de mână şi să îi arăţi totul, lasă-l pe el să descopere. Spectatorului îi place să gândească, să îşi pună întrebări la final de film totuşi,” explică Ilinca Neagu.

Stilul ei realist, care te face să simţi că eşti acolo, alături de personaje, i-a adus şi succesului filmului său de suflet, "Boxed In", selectat pentru festivalul de la Cannes. Este povestea unei imigrante de origine română în Belgia, care a divorţat şi se luptă cu fostul soţ custodia copilului. În drum spre serviciu, eroina rămâne blocată într-o toaletă publică, întâmplare care o forțează să îşi reevalueze toată viaţa.

„Un film facut cu o investitie cu o investitie financiara de maxim 200, 500 de euro, ceea ce e nimic pentru un film, e no budget, nu low budget, sa vedem ulterior selectii in festivaluri, premii, am luat unul in suedia, asta incalzeste sufletul,” spune Ilinca Neagu.

Când nu scrie scenarii sau regizează, Ilinca se ocupă de propriul ei studio foto. Care i-a adus alte trofee. În 2008, la Los Angeles, a luat premiu pentru o fotografie realizată în Grand Place de la Bruxelles, piaţa centrală a oraşului.

Marea dragoste rămâne însă filmul, iar acum Ilinca are un nou examen cu ea însăşi. Documentarul "Tristan Tzara - Omul aproximativ" este pe lista peliculelor prezentate la Strasbourg până pe 14 martie la Săptămânile Filmului Românesc.