Editorial Nu toate falimentele sunt normale

Data actualizării: Data publicării:
Cătălin Teniță
Cătălin Teniță
Deputat REPER
Cătălin Teniță este deputat REPER, vicepreședinte al Comisiei pentru Drepturile Omului
sediul city insurance
ASF a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prim-ministrul România, domnul Florin Cîțu, declara acum câteva zile despre falimentul City Insurance: "Falimentul este parte din capitalism, trebuie să ne obișnuim."

Există însă o singura problemă. City Insurance era o companie de asigurări care avea 3 milioane de polițe RCA din totalul de 6 milioane emise în România.

Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi? Dacă suntem loviți mâine de o mașină avem 50% șanse să o reparăm pe banii noștri. Ca sa nu mai pomenim ca RCA-ul asigura nu doar tabla, ci și persoanele accidentate, unele dintre ele pierzându-și temporar sau permanent capacitatea de muncă și așadar posibilitatea de a se întreține.
Așa cum este structurat acum fondul de garantare nu reprezintă nici pe departe jumătate din totalul sumelor ce s-ar putea plăti pentru daune.

Repet pentru cei care se urcă mâine la volan. Dacă vă sunteți partea vătămată într-un accident rutier petrecut pe șoselele României, aveți 50% șanse să plătiți din buzunar. De fapt mai mult, pentru că o parte din cei care și-au făcut RCA la City Insurance sunt probabil șoferi mai puțin atenți, care aveau malus prin alte părți și au optat astfel pentru variante cât mai ieftine, care să compenseze creșterile implicate de accidente anterioare. Firește, majoritatea asiguraților sunt oameni de bună-credință care nu știau ce probleme sistemice erau acolo, la City Insurance.

Falimentul e normal în capitalism când e vorba de magazine, firme mici și mijlocii, chiar și firme mari pe piețe concurențiale.
Dar nu pe piețele reglementate care au un puternic caracter de oligopol.
V-ați întrebat de ce există ASF-ul sau ANRE-ul sau ANCOM-ul unde niste numiți politic încasează vreo 10.000-20.000 de euro pe lună? Fix de aia, în teorie. Să nu existe falimente care afectează milioane de cetățeni.

Falimentul City Insurance nu e deloc normal. Normală ar fi demiterea întregului ASF de îndată. Precum și o anchetă serioasă care să arate cum s-a ajuns aici.

Domnul Cîțu în calitate de Prim Ministru, dar și de senator al României, membru în Comisia de Finanțe are toate pârghiile de rezolva această gravă problemă pentru milioane de cetățeni, care nici pe departe nu este una ce ține de normalitatea economiei de piață.

Partenerii noștri