Bunuri de patrimoniu, recuperate de polițiști

Data publicării:
patrimoniu

10 monede antice, un vas de bronz din perioada dacică și coloane de marmură de la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Sunt doar câteva dintre cele 600 de piese de patrimoniu recuperate în cursul anului trecut de polițiștii din județul Hunedoara. Câteva dintre aceste obiecte erau deja date în urmărire națională și internațională. Odată recuperate, piesele ce fac parte din patrimoniul cultural și istoric, sunt evaluate și, dacă e nevoie, restaurate, după care sunt cedate muzeelor. 

Cele 600 de bunuri arheologice recuperate anul trecut sunt evaluate de specialiști la 50 de mii de euro. Oamenii legii au găsit un vas de bronz dispărut din zona cetăților dacice din Munții Orăștiei, 4 monede dacice aflate în urmărire națională, dar și.....

”6 monede antice romane și grecești, 550 de fragmente și vase ceramice din perioada romană, 32 de coloane de marmură din epoca romană”, a declarat Bogdan Nițu, purtător de cuvânt, IPJ Hunedoara.

Munca polițiștilor de patrimoniu a fost dublată de cea a colegilor lor din alte state. Prioritatea anchetatorilor a fost să găsească și să readucă în proprietatea statului român obiectele furate și vândute pe piața neagră a colecționarilor de artefacte.

 ”Aceste bunuri au fost recuperate în baza a 12 dosare penale, 9 dintre ele fiind deja soluționate în instanță. În plus, polițiștii hunedoreni au participat la 3 misiuni internaționale în urma cărora au recuperat obiecte de patrimoniu sustrase din România și traficate ilegal în străinătate”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timișoara.

Cele mai multe dintre aceste obiecte ajung la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Specialiștii spun că orice piesă recuperată poate completa un așa numit puzzle istoric.

 ”Fiecare obiect are în spatele lui o poveste. Fiecare obiect completează imaginea de ansamblul pe care o avem asupra celor care au trăit înainte de noi. Astfel că fiecare obiect își găsește locul și îngrijirea pe care o merită”, a declarat Iosif Ferencz, arheolog.

”Problema Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva este doar de a păstra aceste obiecte după ce se vor lua toate deciziile și se vor face toate demersurile necesare astfel încât să nu existe niciun fel de dubiu asupra provenienței acestor obiecte” - Daniel Iancu,  Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Obiectele cele mai valoroase sunt expuse nu doar la muzeul din Deva, ci și la Muzeul Național din București, la Muzeul Transilvaniei din Cluj Napoca sau chiar la muzee din Budapesta.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri