Sari la conținut

HARGHITA. Nici spital, nici centru antidrog

În 2007, primăria a dat în concesiune Ministerului de Interne clădirea spitalului. Urma ca acolo să fie deschis un centru antidrog. Un an mai târziu au început lucrările de reamenajare care s-au terminat 2012. S-au investit 800.000 de lei, spun reprezentanţii Agenţiei Antidrog.

Clădirea a fost reabilitată atât pe interior cât şi pe exterior. Ba mai mult, au fost montate chiar şi aparate de aer condiţionat în contextul în care vorbim despre o zonă muntoasă, unde vara nu se înregistrează mai mult de 25 de grade celsius.

Trei ani au trecut de când clădirea stă nefolosită. La început, foştii angajaţi sperau că vor lucra din nou în unitatea medicală. Dar n-au primit decât promisiuni.

"Când a făcut asta aici, a zis omu, şefu, că eu, pe mine mă ia înapoi ca să fiu lăcătuş aici, dar încă nimic", spune Bara Tiberiu - localnic.  

Primăria a încercat să recupereze clădirea şi să o ia din nou în adminstrare, însă lucrurile s-au oprit într-o semnătură.

"O variantă pe care am luat-o în discuţie ar fi fost cea cu o casă de bătrâni dar dacă cei de la antidrog sunt deocamdată administratorii clădirii, depinde de dânşii dacă vor să predea sau vor preda către noi sau către altcineva clădirea", spune Robert Kovacs, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bălan.

"Această comunitate terapeutică nu s-a deschis din lipsa unei finanţări. Dacă toate avizele sunt obţinute în acest an, probabil începutul anului viitor, ar trebui să fie deschis acest centru tip comunitate terapeutică", a declarat Sorin Ţurcă - şef birou al Centrului Regional Antidrog. 

Într-o aripă a clădirii mai funcţionează trei cabinete ale medicilor de familie, un cabinet stomatologic şi o secţie de urgenţe, cu o ambulanţă. Restul spaţiului stă nefolosit.

"Ar fi bine măcar o secţie să fie de boli profesionale, boli pt bătrâni fiindcă am o mulţime de pacienţi în oraş care suferă de boli pulmonare", a spus Sergiu Ilicov - medic de familie.

Foştii mineri îşi amintesc de spitalul în care se tratau pe când oraşul era plin de viaţă. În zona Bălan a fost, înainte de '90, cea mai importantă mină de cupru din Transilvania. Acum urbea este săracită şi pare că abia supravieţuieşte.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea