Sari la conținut

Festival roman în Cetatea Alba Carolina. Mii de spectatori au asistat la lupte între daci şi romani

În ultima zi a festivalului, membrii trupelor de reconstituire istorică şi turiştii s-au întrecut în competiţii medievale.

"Am învins ursul cel mare. (A fost greu de învins?) Foarte greu... (A opus rezistenţă?) Foarte mare... El s-a bătut cu un urs, eu, doar cu un leu... Ce să facem", a spus câştigătorul uneia dintre competiţii.

"A fost o luptă sub demnitatea mea. Am zis că trebuie să fie o încălzire, înainte am luptat cu alţi luptători şi mult mai puternici decât acesta... L-am lăsat să câştige", a afirmat, la rândul său, învinsul.

Cel mai aşteptat moment, care a şi încheiat festivalul, a fost marea bătălie dintre legiunile romane şi trupele de daci, aliaţi cu celţi.

"Mi s-a părut minunat şi am plâns de la primul până la ultimul moment... Foarte impresionată şi foarte fericită că am putut să particip", a spus o localnică.

"Două zile pline aici, la Alba Iulia, un festival roman, o amintire, o călătorie în timp. Acum mai bine de 2000 de ani aici, în centrul antic Apulum, romanii şi dacii se înfruntau şi toate acestea au fost reconstituite timp de două zile", a precizat Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii.

Peste 5.000 de oameni, localnici şi turişti din toată ţara au participat la cele două zile de festival.