Din premianţi pot ajunge repetenţi. Şapte copii din satul Furnica nu mai pot merge la şcoală pentru că n-au cu ce

Data publicării:
furnica copil 1

Familia Vârtej locuieşte în satul Furnica, într-o casă dărăpănată, fără curent electric şi fără apă. Tatăl copiilor a murit, iar femeia a rămas să-şi crească singură micuţii. Munceşte de dimineaţă până seara la câmp şi ar face orice să-şi vadă, din nou, copiii la şcoală, mai ales că fata are note mari la toate materiile. Ana abia strânge 450 de lei lunar ca să-şi hrănească cei trei copii.

În aceeaşi situaţie disperată este şi Gabriela Roşu. Nicoleta este singurul copil pe care-l are şi învaţă fără niciun fel de ajutor. Colegii ei de clasă sunt la 10 kilometri depărtare, acolo unde se află şi şcoala din comuna Dumbvrăveni. Este o elevă de nota zece şi până în clasa a IV-a a luat în fiecare an, premiul întâi. Acum, nu mai merge la şcoală iar abonamentul care costă peste 200 de lei lunar nu are cine să i-l achite. Familia e prea săracă.

Aceşti copii ar putea ajunge să abandoneze şcoala cu toate că, în România, învăţământul este gratuit.

Părinţii copiilor spun că muncesc fără încetare, şi îşi doresc o viaţă mai bună pentru copiii lor. Dar, în opinia primarului, ei sunt altfel decât ceea ce arată.

Gheorghe Cenuşă, primarul comunei Dumbrăveni: "La întins mâna sunt învăţaţi. La muncă, dacă-i chemi, nu vine niciunul".

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa a spus: "De la 1 octombrie, microbuzul care ar fi trebuit să-i preia pe cei 7 copii din satul Furnica şi să-i aducă la şcoala din Dumbrăveni, stă încuiat în garajul unei primării pustii. Edilul şef este plecat cu treburi, iar viceprimarul este într-o pauză...prelungită de...masă".

Primarul comunei susţine că s-a zbătut să facă rost de bani pentru transportul elevilor şi că a discutat această chestiune şi cu prefectul Constanţei. El crede că situaţia s-ar putea remedia şi cei mici se vor întoarce în scurt timp, la şcoală.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri