Sari la conținut

Doi sirieni, prinşi la vama Negru Vodă. Călăuzele lor, fraţi ai celor doi, au fost arestaţi preventiv

Ei au fost până în apropiere de graniţa de nord-est a Bulgariei cu maşina, de unul dintre fraţii lor. Acesta a intrat legal, cu maşina, prin vamă. Cât a stat la control, fraţii lui au trecut frontiera. Poliţiştii care i-au prins pe cei doi sirieni le-au cerut actele şi apoi şi-au anunţat şefii.

Aşa au descoperit agenţii că numele de familie se potrivesc şi au intrat în alertă. Al patrulea frate îi aştepta, cu un alt autoturism, în apropiere de graniţă, la Negru Vodă. Şi imigranţii şi călăuzele lor au ajuns în custodia poliţiei.

Zafer Sadâc, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa: Inculpaţii din dosar au fost arestaţi preventiv. Urmează să fie judecaţi la instanţă, iar cei doi migranţi ilegali au fost trimişi în Bulgaria, datorită, în baza acordului de readmisie între ţara noastră şi Bulgaria, urmând să fie, eventual, traşi la răspundere penală în Bulgaria. 

Acuzaţia formulată de procurori pentru cei doi oameni de afaceri sirieni cu drept de şedere în România este trafic de migraţi: unul va fi cercetat în calitate de autor, celălalt în calitate de complice.

Liviu Cristescu, avocatul celor doi oameni de afaceri: Nu sunt două persoane care au încercat să aducă în România persoane cu care nu au nicio legătură sau care să fie, ştiu eu, terorişti, hoţi, criminali, în general, ci au încercat să-şi aducă cei doi fraţi, care cu toţii ştim ce riscă în Siria.

În timpul reconstituirii, una dintre călăuze a fost protagonistul unui incident.

Zafer Sadâc, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa: Primul dintre inculpaţi a fost oarecum supărat, nervos, că a fost oprit pentru control de către organele de poliţie a făcut, la un moment dat, o afirmaţie uşor alarmantă că, dacă i se va întâmpla ceva - probabil, copilului sau fraţilor - va arunca România în aer. 

Liviu Cristescu, avocat celor doi oameni de afaceri: Este o chestiune scoasă din context, spusă, la nervi, de către tatăl unui copil care a început, la un moment dat, să plângă.

Măsura de arest preventiv este valabilă până la 9 septembrie.

reporter: Adrian Herţa, Oana Manoilă
operator: Florin Boboc, Cristian Caciauna