Complex comercial, o ruină

Data publicării:
ruina francezi

Ruina fostului complex comercial Francezi ar putea ocupa primul loc într-un top al celor mai murdare şi sinistre locuri din Galaţi.

Iuliana Chitic - reporter Digi 24 Galaţi: "Complexul Francezi era, pentru gălăţeni, un fel de Mall al anilor '90. Astăzi zona a devenit o ruină care adăposteşte tone de gunoi, mormane de moloz şi bucăţi de cărămidă, iar mirosul este greu de suportat".

Înainte să devină ruină, însă, construcţia de aproape cinci mii de metri pătraţi găzduia spaţii comerciale din care gălăţenii se aprovizionau cu tot ce aveau nevoie.

Aveau la dispoziţie de la farmacie, până la măcelărie, brutărie, croitorie ori cofetărie şi berărie cu vedere spre Dunăre.

"A fost perla Galaţiului, dotat cu toate spaţiile comerciale. Începând din fund, de-acolo: cofetărie, croitorie militară, aprozar, casă de comenzi că erau specialiştii francezi care lucrau pentru combinat" a spus un localnic.

Corbu Mihail - localnic: "Era mândria Galaţiului. Veneau oameni din toată ţara să vadă ce era aici".

Nimic din toate acestea nu mai există. Decăderea complexului a început în anii '90, după ce spaţiul a fost privatizat, iar noii proprietari au uitat cu totul să se ocupe de construcţie. Treptat, oamenii străzii au pus săpânire pe loc şi nu a mai durat mult până ce au transformat zona în groapă de gunoi şi focar de infecţie. Locuitorii din Tiglina 1, deplâng soarta complexului.

"Mizerie şi miros. Dorm oameni pe acolo, doi bani nu dau, fură fier şi tot ce găsesc" a declarat alt localnic.

"Era o frumuseţe înainte. Însă acum, ne uităm şi plângem şi chiar ne întristăm când vedem ce este în jurul nostru" a mai spus un gălăţean.

Locuitorii cartierului sunt de părere că zona ar trebui împrejmuită cu plasă de protecţie pentru că zidurile şubrede ar putea ceda peste trecători, mai ales că în zonă este şi un liceu, iar elevii îşi petrec pauzele în complex.

Victor Penişoară - localnic: "Nu o să facă nimic până când nu o să cadă un zid peste cineva. Dacă vă duceţi acolo pe unde se duce tineretul şi copii care nu-şi dau seama. Poate să cadă un zid. Atunci să vedeţi cum o să ia măsuri".

Emanuela Turcu - purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Ceea ce poate face Primăria este să-i oblige să întreţină acel spaţiu, acest lucru implică şi igienizarea. Vom solicita poliţiei locale să îi înştiinţeze pe proprietarii acestui stabiliment să îşi facă curăţenie".

Până când se va întâmpla acest lucru, cei care vin la singurul magazin din complex vor suporta în continuare mirosul înţepător, gunoiul împrăştiat peste tot şi gălăgia făcută de oamenii aciuaţi în complex.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri