Analize gratuite pentru depistarea cancerului, la Institutul de Oncologie din Iaşi

Data publicării:
BANNER SCREENING ONCOLOGIE

Screeningul pentru cancerul de col uterin face parte dintr-un program naţional şi este finanţat de stat, însă medicii de la Institutul Regional de Oncologie vor face investigaţii gratuite şi pentru cei care vor să se testeze pentru depistarea cancerului de colon, prostată sau de sân.

Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iaşi: "aceste cancere sunt vindecabile. Deci dacă ele se diagnostichează în timp util, printr-un program activ de screening, ele se pot vindeca."

Campania este realizată cu ajutorul unei companii private.

"Am o datorie morală ca fost pacient al Institutului Regional de Oncologie, am fost pacient anul trecut şi chiar de pe masa de operaţie eu le-am propus: ce aţi zice să facem o campanie de promovare a unor lucruri care cu siguranţă că nu sunt comune în Iaşi," a explicat Daniel Talpă, organizator campanie.

În mod normal, analizele pentru depistarea cancerelor de sân, de colon sau de prostată costă aproximativ 250 de lei, iar acum vor fi gratuite, la fel ca şi cele pentru depistarea cancerului de col uterin. Pacientele au început deja să-şi facă programări:

"Suntem interesate toate ca femei, mai ales că am ajuns la o vârstă, nu suntem chiar tinerele."

"Trebuie să vină numai cu dovada de asigurat şi cu buletinul şi se rezolvă totul într-o zi. Este de recomandat a-l face, a nu aştepta simptomatologia."

Anul trecut, medicii oncologi din Iaşi au depistat 109 cazuri noi de cancer de col uterin, 316 femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, 392 de persoane au primit diagnosticul de cancer colorectal, iar 178 de cancer la prostată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri