Sari la conținut

Muncă diferită, aceleași salarii. La școlile din Iași, angajații primesc aceleași salarii indiferent de vechime

La Grădiniţa "Sfânta Parascheva" din Iaşi, 15 persoane care lucrează ca bucătărese, femei de serviciu şi îngrijitoare sunt nemulţumite de salariul care este acelaşi pentru toţi indiferent de vechime.

"Am o vechime de 29 de ani, un salariu de 660. Acelaşi salariu avem toate, indiferent că este o zi de muncă sau 30-40 de ani de muncă, acelaşi salariu avem toate fetele, ni s-a băgat sporul de vechime în salariul de bază," spune Mioara Stoleru, îngrijitoare.

"Sporul de vechime să ni-l scoată din salariul de încadrare pentru că este o foarte mare discriminare între noi nedidactic şi didactic, orele suplimentare care deja depăşesc norma de lucru, deci foarte mult de lucru la 2 îngrijitoare pe sector la 60-70 de copii," crede Carmen Enache, îngrijitoare.

Plângerile angajaţilor au ajuns la liderul de sindicat care a intentat deja proces unităţii de învăţământ.

"Avem deja două procese; unul este pentru supranormare, iar altul este pentru scoaterea sporului de vechime din salariu," a explicat Cornelia Ursu, lider de sindicat la Grădiniţa "Sfânta Parascheva".

Probleme sunt în toate unităţile de învăţământ din Iaşi. Şi la Liceul "Petru Poni", un mecanic cu o vechime de peste 20 de ani are acelaşi salariu ca acum cinci ani.

Ioan Damaschin, mecanic: "La toţi care suntem personal nedidactic auxiliar ne-au scos sporul de vechime, l-au băgat în salariu şi deci nouă nu poate să ne mărească salariul minim pe economie din cauza sporului de vechime băgat în salariu şi asta este o discriminare."

Personalul nedidactic speră ca judecătorii să le facă dreptate.