ORADEA. Palatul Moskovics, prima clădire de pe Corso reabilitată cu bani de la Primărie

Data publicării:
palat moskovics refacut

O parte din fațada unuia dintre cele mai interesante palate în stil secession din Oradea a fost dezvelită în aceste zile trecătorilor. Acum impresionează prin culorile vii, care contrastează cu fațadele în ruină a zeci de construcții similare.

"Ar arăta perfect dacă s-ar renova tot."

"Este chiar frumoasă și ar trebui cred că ar trebui un pic mai mult să se reabiliteze, pentru că e un oraș frumos și e păcat că arată așa cum vedeți."

"Fiindcă este primul a cărui fațadă parțial a fost deja dezvelită ca toți orădenii și turiștii să o poată admira, astăzi pare chiar spectaculoasă fiindcă restul sunt cu acele plase de protecție pe fațade sau schele", arată Adriana Lipoveanu, arhitectul șef al Oradei.

"Palatul Moskovics este un important edificiu din Oradea prima clădire a cărei fațadă a fost reabilitată cu un important sprijin de la primărie", a completat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Refacerea fațadei Palatului Moskovics a fost posibilă după ce primăria a decis să-i ajute pe proprietarii de clădiri monumente istorice. Sprijinul a constat în elaborarea proiectului tehnic și în obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construcție. În plus, au fost alocați bani din bugetul local - nu mai puțin de 910 mii de lei.

"Se încheie contracte de finanțare dându-se un grant de 20%, care e finațare nerambursabilă, din valoarea lucrărilor și pe restul de 80% se încheie un contract de finanțare rambursabilă pe 5 ani și prima rată se plătește după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor", a detaliat arhitectul șef al Oradei.

"Ideea este că se achită în 5 ani şi se pune ipotecă pe 10 ani, pentru ca proprietarii să nu poată să vândă ulterior apartamentul încă 5 ani de la plătirea integrală a creditului", a completat un locatar.

Palatul Moskovics Miksa a fost ridicat în 1905 și reprezintă o construcție de pionierat în România.

"La această clădire s-a aplicat pentru prima dată și într-un mod de pionerat o tehnică inventată de un inginer belgian - Francois Enobic - care a ranforsat planșeele cu beton armat", a explicat criticul de artă Ramona Novicov.

Acum fațada clădirii iese în evidență printr-o paletă coloristică aparte, în care au fost păstrate culorile originale.

"Din tot ceea ce a fost în Oradea la 1900, reiese că orașul era foarte colorat. Cu sigurață nu vom mai asista la nunațe de galben, ocru, bej și iată că ne vom bucura de un astfel de spectacol de culoare", susţine Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor.

Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Dorim să continuăm reabilitarea clădirilor monument și clădirilor din centrul istoric. Vom continua reabilitarea clădirilor din zona Republicii dar și în piața Unirii și pe strada Vasile Alecsandri."

Dezvelirea întregii fațade renovate a Palatului Moskovics s-ar putea realiza în primavara anului viitor, când lucrările vor fi finalizate în totalitate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri