Sari la conținut

Specii ameninţate, mutate în Băile Felix

Două specii, supravieţuitoare ale ultimei glaciaţiuni, vor lupta pentru supravieţuire într-un bazin cu apă termală din Băile Felix. Mai multe exemplare de lotus termal şi de roşioara lui Racoviţă vor fi aduse în staţiune din acvariile în care sunt ţinute în viaţă în universităţi din România, Ungaria şi Austria. Acolo au ajuns după ce lacul din rezervaţia naturală Pârâul Peţea a secat şi cele două specii endemice au fost la un pas de dispariţie.

În urmă cu mai bine de patru ani, Lacul Ochiul Mare al rezervaţiei termale din Băile 1 Mai a secat, iar lotusul termal şi roşioara lui Racoviţă au fost în pericol de dispariţie. Ca să salveze cele două specii, biologii au luat mai multe exemplare şi le-au mutat în acvarii.

O echipă de cercetare a Universităţii din Oradea a reuşit să ţină în viaţă lotusul termal.

„Am reuşit cu bazinul trei din Felix să obţinem inclusiv fructe şi seminte care au reuşit să germineze, au factor de germinaţie bun; eu consider că suntem pe drumul cel bun”, explică dr. Cristian Blidar, biolog.

Rezultate pozitive au obţinut şi biologii din Galaţi, care pãstreazã mai multe exemplare de roşioarã termalã.

„Specia roşioară termală - atât puii obţinuţi în captivitate dar şi adulţii pe care încă îi mai avem sunt pregătiţi pentru a trăi într-un mediu similar cu cel de provenienţă”, susţine Gabriela Grigoraş, muzeograf, coordonatorul acvariului din Galaţi.

Urmãtorul pas în salvarea celor douã specii este aclimatizarea acestora într-un bazin cu apã termalã, aflat în Bãile Felix. Anul trecut, acolo a ajuns lotusul termal.

„Acum avem intenţia de a reloca acolo specia de peşte. Am contactat deja instituţiile şi persoanele care se ocupă cu conservarea ex-situu adică în captivitate în acvarii a peştelui. Ne-au fost promise câteva zeci de exemplare pe care să le introducem experimental în bazinele respective”, a detaliat Andrei Togor, ranger în cadrul Asociaţiei AquaCrisius.

„Trebuia să găsim similitudini cu cel din Ochiul Mare din rezervaţia Peţea. Cel mai apropiat loc unde există aşa ceva sunt bazinele cu nuferi din Felix”, susţine biologul Cristian Blidar.

Turiştii spun cã ideea specialiştilor ar putea atrage în staţiune mai mulţi vizitatori.

Încã o specie care trãia în lacul termal din Bãile 1 Mai, melcul melanopsis, nu a putut fi identificat pentru a putea fi conservat şi transferat într-un alt habitat.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves