Tabără de vară, cu ocazia Centenarului

Data actualizării: Data publicării:
scoala de vara

Zeci de elevi din comunităţile de români din afara ţării participă în aceste zile, la Oradea, la o şcoală de vară dedicată Centenarului. Şcolarii vor învăța săptămâna aceasta despre importanța zilei de 1 Decembrie 1918 și evenimentele cheie care au precedat Marea Unire. Școala de vară "Centenarul Marii Uniri" este organizată de Muzeul Țării Crișurilor și se va încheia pe 4 august.

Însoțiți de profesorii lor, copiii au venit din Basarabia şi din comunitățile românești din Ungaria și Ucraina. Lor li s-au adăugat elevi de la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea.

"Ideea este de a-i aduce împreună, în primul rând, pe copii, pentru că noi credem că pentru a recupera ideea de românitate trebuie să lucrăm cu copiii. Ei pot fi modelați și pot să înțeleagă că aparțin unei lumi românești", susţine Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Elevii vor lua lecții de istorie și vor vizita muzeele din Oradea. Pe 1 august vor merge într-o excursie la Alba Iulia, unde vor poposi două zile.

"Am venit cu cinci colegi de-ai mei și cu doamna profesoară. Cred că această săptămână va fi o săptămână plină de istorie, plină de aventuri frumoase", este de părere Marius Daniță, elev din Chișinău.

"Dorim să cunoască ce s-a întâmplat în Oradea, în casa lui Lazăr, pentru că Muzeul Lazăr este centrul de interes al acestei tabere, dar și ce s-a întâmplat la Alba Iulia, pentru că vor avea o excursie foarte interesantă", susţine directorul Muzeului Țării Crișurilor.

"Cel mai important este înțelegerea momentului 12 octombrie 1918, întrucât ei vin din comunitățile istorice din jurul României și sunt mai puțin familiarizați cu acest moment, cu semnarea Declarației de Autodeterminare, momentul care a însemnat, de fapt, demararea procesului unionist", a explicat Gabriel Moisa, istoric.

Școala de vară a fost organizată de Muzeul Țării Crișurilor, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, și se desfășoară în perioada 30 iulie - 4 august.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri