Sari la conținut

Tabloul unui pictor sătmărean, selecționat în finala unei competiții mondiale

O pictură a unui artist din Satu Mare a fost selectată pe lista scurtă a unui important concurs internaţional, organizat în Statele Unite. Numele lui Robert Abkorovits apare, alături de alte 13, în finala unei competiții la care s-au înscris peste 500 de pictori din întreaga lume. În cazul în care va câștiga concursul, Robert va avea șansa de a-și prezenta lucrările la Miami într-o expoziție personală.

"Aceasta este lucrarea care i-a cucerit pe americani. Tabloul a fost ales, alături de alte 13, în finala unui concurs internațional la care s-au înscris peste 500 de pictori din întreaga lume", a prezentat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Pitată în luna decembrie anul trecut, lucrarea "O bucată de măiestrie" a fost realizată în ulei pe pânză și măsoară 50 de centimetri lățime și 70 de centimetri în lungime. Autorul recunoaște că pentru tabloul care l-a dus în finala concursului organizat de o galerie din Miami s-a inspirat dintr-o operă a unui pictor olandez.

"De aceea este "O bucată de măiestrie" pentru că am luat doar o bucată din lucrarea originală și am încercat să pictez în maniera mea."

Pentru Robert Abkorovits concursul din Statele Unite nu reprezintă prima ieșire în afara țării. Până acum lucrările sale au fost expuse în galerii celebre din Budapesta, Moscova și Monaco.

"Niciodată nu pictez ca să placă oricărei persoane. Pictez din suflet, din inimă și fiecare lucrare e o părticică din mine", spune artistul.

În paralel cu orele petrecute în atelier, Robert este, de cinci ani, profesor de pictură și grafică la Școala de Arte din Satu Mare. Acolo predă cursuri pentru aproximativ 60 de elevi.

"Școala de Arte câștigă, desigur, prin prezența domnului profesor Abkorovits la acest concurs prestigios de la Miami. Ne face să fim mai mândri și mai bucuroși că îl avem alături de noi", spune Mircea Deac, directorul Școlii de Arte din Satu Mare.

În opinia Laurei Ghinea, președintele UAP Baia Mare, "tocmai aceasta este bogăția artiștilor din Europa Centrală, Europa de Est, încă, pentru că ei transmit. Prin ceea ce știu să facă cu mâinile, știu să și transmită idee și concept."

Finala concursului de la Miami va avea loc la începutul lunii februarie, când juriul va desemna lucrarea câștigătoare din cele 14 finaliste. Autorul va primi un premiu de 8 mii de dolari și posibilitatea de a avea o expoziție personală în Statele Unite.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Pe aceeași temă