Sari la conținut

Model de Formula 1, construit la Timișoara

Totul se întâmplă în atelierul de mecanică al Universității Politehnica din Timișoara. Aici, 14 tineri ingineri vor să construiască o replica a monoposturilor care concurează pe cele mai mari circuite de Formula 1 ale lumii. 

Realizarea unui astfel de monopost era unul din marile visuri ale lui Felix Șimon, încă din copilărie. Iar acum, piesă cu piesă visul studentului de la Facultatea de Mecanică prinde contur.
"Sunt pasionat de mic copil de autovehicole și prin intermediul acestui proiect pot să îmi pun în aplicare ideile. Este destul de greu deoarece punem în practică ce am învățat în timpul facultății și este destul de greu pentru că ne lovim de unele lucruri cu care nu te lovești în teorie", spune Felix Șimon.

Vehiculul construit la Timișoara nu se va ridica la performanțele celor care se întrec pe pistă, dar pentru tinerii ingineri este doar primul pas într-o carieră în industria auto. Monopostul va fi dotat cu un motor CBR Honda de 600 cmc, iar viteza maximă va fi de 110 km/h, una limitată de organizatorii concursurilor studenţeşti. În cinci luni, prototipul trebuie să fie gata.

Andrei Borborean, student: "Dorim participăm în diverse competiții internationale, va fi primul monopost realizat în Timișoara, monopost unic în Vestul României". 

Și, pentru că timpul este limitat, fiecare membru al echipei are un rol bine stabilit.
"Eu, în proiectul acesta, fac de toate, dacă e nevoie să montez motorul, îl montez. Lucrez la partea de suspensie și electronica. E o provocare, dar îmi place", spune Alexandru Ciocan, un alt membru al echipei.

De asemenea, Ionela Anghel, studentă şi ea, mărturiseşte: "Eu sunt mai nouă în acest proiect, urmează să mă ocup de organizare, de gestiunea costurilor. Încercăm pe cât se poate să fim o echipă unită și să ducem la capăt acest proiect".

"Echipa întrunește 15 oameni care sunt de la diverse specializări și de la inginerie mecanică și de la electronica, de la calculatoare și de la management pentru că au foarte multe de rezolvat. Este o echipă care trebuie să își rezolve în totalitate, singură business-planul pe care și l-au propus. De la concepție, la proiectare, ala realizare și al testarea autovehicolului", declară Liviu Mihon, coordonatorul proiectului.

Vehiculul costă aproximativ 10.000 de euro, iar finanțarea este asigurată de Universitatea Politehnica din Timișoara și de companii auto, care furnizează componentele necesare. Tinerii își vor prezenta creaţia, anul viitor, în Ungaria, unde se va desfășura cea mai importantă competiție studenţească de monoposturi din lume. 

Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu