Dosar penal pentru mutilarea casei lui Dracula

Data publicării:
dracula1

Dosar penal pentru lucrările executate la casa istorică a actorului lugojean care l-a interpretat pe Dracula. Executanții nu au respectat autorizația eliberată de primărie şi nici avizul dat de Direcţia pentru Cultură Timiş. Deocamdată, nimeni nu a fost pus sub acuzare. 

Casa istorică a lui Bela Lugosi, actorul anilor 30 care l-a interpretat pe Dracula în celebra ecranizare a romanului cu acelaşi nume a lui Bram Stoker, a fost cumpărată în anul 2013 de un privat. Pentru că starea ei de degradare era avansată, proprietarul a întocmit un proiect pentru reabilitare. A primit avizele necesare, dar nu a respectat detaliile din proiect.

 

”Potrivit specialiștilor de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, proprietarul nu a restaurat casa istorică aşa cum trebuie. A modificat ornamentele arhitecturale, a creat mai multe căi de acces decât avea voie şi a înălțat acoperișul”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara.

Imobilul în care a locuit starul de la Hollywood Bela Lugosi are o mare valoare arhitecturală şi istorică. De altfel, întreaga stradă este un simbol al breslelor Lugojului de la începutul secolului trecut.

 

”A stat Bela Lugosi şi a fost o brutărie. Această stradă se numea Kirches Strasse, deci Kirche de la Biserica Catolică care se află aici şi au fost călugării iezuiți”, a declarat  Vasile Belinţan, președintele Corporației Meseriașilor Lugoj

După verificarea în teren a stării imobilului reabilitat, situația a fost sesizată poliţiei, care a deschis un dosar penal. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

 

”Trebuie să revină la starea inițială, sunt câteva modificări acare nu au fost avizate: de la decorațiile exterioare care au devenit mult mai baroce, şi până la faptul că acea casă a fost înălțată şi cu schimbarea profilului de acoperiș”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Timiş.

 ”Au fost efectuate lucrări de construcție fără autorizație. În cauză a fost întocmit un dosar penal, iar polițiștii efectuează cercetări, iar la finalizarea acestora urmând să fie propusă soluția corespunzătoare către Parchet”, a declarat Ionuţ Sârbu purtătorul de cuvânt, IPJ Timiş.

Bela Lugosi s-a născut în 1882, în Lugoj, în imobilul situat pe actuala stradă Bucegi, la numărul 6. Ar fi putut fi o casă memorială care să atragă turiști, dar Primăria Lugoj nu şi-au exercitat dreptul de preemțiune acum cinci ani, atunci când clădirea a fost scoasă la vânzare.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Dan Şoşdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri