Care este diferența dintre intoleranța la gluten și boala celiacă. Recomandările medicului

Data actualizării: Data publicării:
dr oana dolofan
Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie

Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt afecțiuni tot mai frecvent întâlnite în societatea modernă. Care este diferența dintre ele și ce trebuie să facă persoanele care se confruntă cu probleme la consumul de gluten, aflăm de la dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie.

 

Intoleranța la gluten este o afecțiune în care organismul reacționează la consumul de gluten fără să existe o alergie sau anticorpi față de această proteină. Principalele manifestări ale sensibilității la gluten sunt tulburările de tranzit intestinal, cu diaree alternând cu constipație, oboseala, durerile de cap, uneori și dureri articulare. Manifestările clinice produse de intoleranța la gluten sunt strict funcționale, adică nu au la bază o afectare organică.

În boala celiacă, în schimb, cauza este reacția sistemului imunitar față de gluten, cu producerea de anticorpi specifici. În timp, răspunsul imun duce la afectarea intestinului subțire, cu distrugerea mucoasei și afectarea absorbției principiilor alimentare. Manifestările clinice sunt similare celor din intoleranța la gluten, astfel că diagnosticul este dificil în absența rezultatelor de la analizele specifice. Pacientul trebuie să se adreseze unui medic gastroenterolog pentru stabilirea diagnosticului și pentru recomandări de prevenție și tratament.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri