Care sunt semnele și simptomele insolației și cum acordăm primul ajutor

Data actualizării: Data publicării:
dr cristian pandrea
Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență

Expunerea prelungită la soare duce la creșterea temperaturii corpului și pot apărea stări de amețeală, de leșin, sau dureri de cap. Este semnul instalării insolației. Despre manifestările în aceste cazuri și măsurile de prim ajutor, discutăm cu dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență.

În lipsa măsurilor de protecție față de expunerea prelungită la soare, poate apărea insolația. Aceasta se manifestă prin semne și simptome severe, precum stare de confuzie, migrenă, creșterea pulsului, respirație rapidă. În plus, temperatura corpului poate urca peste 40° Celsius, din cauză că pacientul nu mai poate transpira pentru a se răcori. În unele cazuri, se poate ajunge la pierderea stării de conștiență și chiar la deces.

Starea persoanei afectate se poate agrava foarte repede, de aceea insolația severă reprezintă o urgență medicală și necesită îngrijiri medicale de specialitate, pentru prevenirea complicațiilor. Pentru stabilizarea pacientului, echipa medicală va lua toate măsurile necesare în vederea scăderii cât mai rapide a temperaturii corpului și pentru asigurarea hidratării, prin administrarea de perfuzii.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri