Ce este boala Cushing și cum se manifestă

Data actualizării: Data publicării:
dr corina neamtu
Dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinologie

Excesul de cortizol în organism poate anunţa o boală gravă, endocrină, care afectează mai mult femeile. Vorbim despre sindromul Cushing. Cum îl recunoastem şi care este tratamentul, ne spune dr. Corina Neamţu, medic primar endocrinologie.

Stabilirea diagnosticului de boală Cushing poate fi un proces dificil și de durată. Semnele afecțiunii pot fi recunoscute însă de un medic endocrinolog, de aceea, persoanele care se confruntă cu o creștere inexplicabilă în greutate, cu depunere de grăsime mai ales în zona feței, a abdomenului și a spatelui, cu apariția de vergeturi și acnee, ar trebui să se programeze cât mai repede la o consultație. În lipsa tratamentului potrivit, afecțiunea poate duce la complicații serioase, cum sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și osteoporoza.

În anumite situații, tratamentul recomandat este o intervenție de chirurgie endocrină pentru îndepărtarea glandelor suprarenale, care secretă cortizon. În Boala Cushing, suprarenalele produc o cantitate prea mare din acest hormon, provocând astfel manifestările clinice ale afecțiunii. În funcție de indicația existentă, glandele pot fi extirpate printr-o incizie amplă sau printr-o procedură minim invazivă, cu o recuperare mai rapidă a pacientului.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri