Dublul test și morfologia de prim trimestru: Cum determinăm riscurile în sarcină

Data actualizării: Data publicării:
dr ana chioveanu
Dr. Ana Chioveanu, medic primar obstetrică-ginecologie

Odată confirmată sarcina, femeia gravidă trebuie să parcurgă o serie de teste cu ajutorul cărora medicul obstetrician evaluează sănătatea fătului. Aflăm mai mult despre aceste teste de la Dr. Ana Chioveanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Morfologia fetală este o investigație ecografică prin intermediul căreia medicul obstetrician poate evalua dezvoltarea fătului și poate obține imagini detaliate ale acestuia, pentru a identifica astfel eventuale afecțiuni sau anomalii anatomice majore. Ecografia pentru evaluarea morfologiei fetale este o investigație complet neinvazivă și nedureroasă, ceea ce înseamnă că poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie, în orice trimestru de sarcină.

Pe lângă măsurătorile ecografice, există și teste care se fac din sângele matern. Principalul astfel de test, în primul trimestru de sarcină, este dublul test, o investigație care dozează nivelurile de gonadotropină corionică umană și de proteină A plasmatică asociată sarcinii. Rezultatele sunt apoi interpretate pe baza unui algoritm, pentru a aprecia riscul existenței unor anomalii cromozomiale.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri