Exclusiv Statul la stat. Bani aruncați în vânt: Bazele sportive, abandonate de primărie după desființarea Companiei Municipale Sport pentru Toți

Toma Petcu Data publicării:
Teren de fotbal năpădit de buruieni.
Bălării de un metru în loc de gazon, terenuri de sport acoperite de PET-uri și mizerie, vestiare distruse și vandalizate. Așa arată bazele sportive ale fostei Companii Municipale Sport pentru Toți.

Bălării de un metru în loc de gazon, terenuri de sport acoperite de PET-uri și mizerie, vestiare distruse și vandalizate. Așa arată bazele sportive ale fostei Companii Municipale Sport pentru Toți. Compania a fost deființată în urmă cu doi ani, de actualul primar Nicușor Dan. Nimeni însă nu și-a mai bătut capul să găsească o soluție pentru întreținerea și conservarea bazei materiale. Șefii din Primărie au privit absenți cum terenurile se degradează și sunt distruse. Bani aruncați în vânt. Cine răspunde pentru asta? Nimeni, ne spune primarul general. Acum, vor să le repare, evident, tot pe cheltuiala bucureștenilor. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

Gabriela Firea (23 septembrie 2020): Inaugurez această bază sportivă, dar nu singură, am alături de mine campioni în domeniul sportului pe care îi cunoașteți, îi iubiți, îi respectați, îi venerați, împreună vrem să transmitem mesajul că sportul de masă este foarte important, de acolo se selectează elitele, de acolo provin campionii.

Elena Savu: S-a deteriorat și plasa asta și toate alea, dacă nu a mai făcut nimeni nimic. Era ăla frumos aici, era o iarbă frumoasă... S-a distrus de tot, nu vedeți cum arată? Așa arăta?

Elena Savu locuiește de patru ani într-o anexă a bazei sportive. Era aici pe 23 septembrie 2020 când, cu doar patru zile înainte de alegerile locale, Gabriela Firea a venit pentru a se lăuda pe Facebook cu investiția făcută. Terenul era administrat de Compania Municipală Sport pentru Toți, iar reabilitarea costase câteva zeci de mii de euro. La exact doi ani de la acel moment, totul este în paragină. Noul primar a desființat Compania și nimeni nu s-a mai ocupat de teren.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Ce a mai rămas din gazon? Nimic. Plin de bălării, bălării foarte mari. Vă dați seama, dacă nimeni nu l-a mai îngrijit de un an, doi, bălăriile au crescut. Bani pierduți, bani aruncați în vânt, efectiv.

Ca să scoți poarta trebuie să tai copacul cu totul. Sunt crescute crengile prin plasă

Elena Savu: Îmi lăsau copiii mingiile, toate alea mi le lăsa, mi le punea pe hol.
Reporter: Le lăsa la dumneavoastră aici, da?
Elena Savu: Ca să nu le mai ia acasă. Îmi lăsau bluzele, toate alea care se schimbau.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Ca să scoți poarta asta de aici acum cred că trebuie să tai copacul cu totul, că altfel nu prea mai ai cum să o scoți, sunt crescute crengile prin plasă.

Una dintre porți este acoperită, acum, cu pământ. Excavatoarele au făcut gropi uriașe pentru a putea fi înlocuite țevile de termoficare. Terenul sintetic a fost și el distrus. Gazonul artificial îi cam deranja pe muncitori și a fost făcut grămadă într-un colț.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: În perioada asta ele au fost în responsabilitatea administratorului judiciar și ulterior a lichidatorului acestei companii, care nevând bani..., pentru că compania era deja într-o situație falimentară, nevând bani de pază și de tot ce era nevoie de mentenanță pentru aceste terenuri.

Ne mutăm la Arena Națională. Aici, Compania Sport pentru Toți a avut un teren de fotbal, cinci de tenis și unul de baschet. Terenul de fotbal este situat pe acoperișul parcării. Imaginile sunt dezolante. Mii de PET-uri sunt împrăștiate peste tot.

În zona vestiarelor totul este distrus

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Aici practic au făcut un depozit pentru PET-uri, cineva la un moment dat le-a strâns probabil de pe teren, le-a pus în niște saci, se văd, în acești saci negri și le-au depozitat aici, nu le-a mai luat nimeni.

Ajungem în zona vestiarelor. Totul este distrus și vandalizat.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Trecem din nou prin ușa magică, deși este încuiată putem trece prin ea, magie, Copperfield. Ăsta este un alt vestiar, ușa este închisă, mai facem o magie și intrăm prin ușă, Copperfield din nou, magic. Aici este grupul sanitar sau ce a mai rămas din el, un scaun metalic foarte greu, aruncat peste ușă, geamul ușii a fost distrus, chiuveta de asemenea, spartă, pe jos se văd cioburile, bucăți din chiuvetă. Ăsta e placajul de la ușă. Trebuie să ne asigurăm că nu este niciun fir de curent, ia stai puțin mai în spate, dă-te puțin mai în spate că nu aș vrea să ne curentăm, astea ce or fi aici? O garnitură. Și asta a fost. Cineva a lăsa-o pornită, cine știe de când curge apa asta aici, poate de zile, de săptămâni, de luni, de ani de când nimeni nu a mai avut grijă de locul ăsta.

Fost paznic: A închis-o și a spart-o. Toată golăneala aici a fost.
Reporter: Păi cine domnule să o spargă?
Fost paznic: Copiii?
Reporter: Care copii?
Fost paznic: Ai orașului, nu a avut pază nu a avut nimic.
Reporter: A, că au venit ășita de prin cartier și au...
Fost paznic: Da.
Reporter: Păi dacă lași un loc fără pază asta se întâmplă.
Fost paznic: Fără pază, fără organizare, fără nimic. Și copii nu au unde să joace tenis, nu au unde să joace... asta e.

Nicușor Dan: „Există un vinovat, dar care nu mai poate fi tras la răspundere pentru că este în faliment”

La unul dintre etajele parcării descoperim depozitate în dezordine scaunele înlocuite de pe arena națională.

Toma Petcu, jurnalist Digi24: Probabil că sunt câteva mii de scaune, sunt și aici puse la grămadă, văd că sunt puse și prin cutiile acelea. Le-a uitat Dumnezeu aici, și Primăria, și toată lumea, probabil că sunt de ani de zile aici.

Terenurile de tenis sunt și ele într-o avansată stare de degradare. Suprafața de joc este distrusă și năpădită de buruieni. Fileurile au dispărut iar plasele dintre terenuri sunt rupte și flutură în vânt. Milioane de lei risipiți fără nicio noimă. Cine plătește pentru asta? Nimeni.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Din păcate nu putem să tragem la răspundere o companie care e în faliment, și totul a plecat de la decizia nefericită de a muta totul pe companii.
Reporter: Deci, practic, în momentul acesta nimeni nu este vinovat.
Nicușor Dan: Există un vinovat, dar care nu mai poate fi tras la răspundere pentru că este în faliment.

Încă o dovadă a bătăii de joc și a risipirii banilor publici. În loc să caute o soluție juridică pentru întreținerea acestor baze sportive, autoritățile au preferat să privească absente cum se degradează și cum sunt distruse. Acum au fost transferate la Clubul Sportiv Municipal și vor fi alocați din nou bani pentru a le reface. Totul, evident, pe cheltuiala bucureștenilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri