Certificatul verde obligatoriu duce la creșterea cererii de vaccinare (studiu)

Data publicării:
certificat de vaccinare
Certificat digital de vaccinare FOTO: Getty Images

Introducerea certificatului verde poate duce la o creştere a cererii de vaccinare anti-COVID în ţările unde ritmul vaccinării este inferior mediei, arată datele unui studiu publicat de revista The Lancet. În special tinerii au reacționat în momentul în care accesul în cluburi a fost condiționat de certificatul verde.

Studiul, realizat de Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice al Universităţii Oxford (Marea Britanie), a examinat datele din şase ţări şi a constatat că introducerea certificatului verde a impulsionat în majoritatea cazurilor o accelerare a campanie de imunizare, deşi au fost detectate diferenţe între acestea în funcţie de gradul de acoperire şi de disponibilitate a vaccinurilor.

Astfel, modelele de studiu au indicat că Franţa, Israel, Italia şi Elveţia, „care aveau un nivel de vaccinare inferior mediei”, au înregistrat o creştere a cererii de vaccinare după intrarea în vigoare a certificatului verde. În schimb, nu au fost detectate schimbări semnificative în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată.

Principala autoare a studiului, Melinda Mills, notează într-un comunicat că progresul campaniei de vaccinare „continuă să joace un rol crucial” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, astfel încât creşterea cererii de vaccinare este „un element cheie”, atât pentru a „proteja individul”, cât şi pentru "a rupe lanţul contagierilor intracomunitare".

În general, a precizat ea, rezultatele arată că, în faţa perspectivei impunerii de restricţii, s-a înregistrat „o creştere semnificativă” a cererii de vaccinare cu 20 de zile înainte de introducerea certificatului, „care a s-a menţinut şi după 40 de zile”.

„Gradul existent de acceptare a vaccinurilor, suspiciunile la adresa vaccinării, gradul de încredere în autorităţi şi evoluţia pandemiei au fost cruciale asupra impactului vaccinării”, a subliniat Melinda Mills, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Autorii studiului au constatat de asemenea că, după introducerea certificatului verde digital, creşterea numărului de vaccinări a fost semnificativă în categoria de vârstă sub 30 de ani, comparativ cu grupul celor de vârstă mai înaintată.

În Elveţia, spre exemplu, când autorităţile au recurs la certificatul verde pentru a restricţiona accesul în cluburile de noapte şi la evenimentele cu afluenţă de public, creşterea ritmului de vaccinare a luat amploare în rândul celor cu vârsta sub 20 de ani.

Când s-a recurs la certificatul verde şi pentru accesul în hoteluri şi în centrele de agrement, această creştere s-a remarcat şi în grupurile de vârstă cuprinse între 20 şi 49 de ani, potrivit studiului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri