Cine a fost Cristina Țopescu. Jurnalista a fost închisă pentru că a vrut să fugă din țară

Data actualizării: Data publicării:
cristina-cristian-topescu
Cristina și Cristian Țopescu, tatăl ei, care a murit pe 15 mai 2018. Foto: Facebook

Este anchetă în legătură cu moartea Cristinei Ţopescu. Jurnalista în vârstă de 59 de ani a fost găsită fără suflare în casa pe care o avea în comuna Tunari. Din primele informaţii, decesul ei s-a produs acum două săptămâni, din cauze naturale. Specialiştii nu știu cu certitudine cauza decesului.

„Sunt ardeleancă. Sunt iute, nu sunt deloc moale. Tatăl meu tot timpul a spus că ar fi trebuit să mă nasc băiat, nu fată. Am fost foarte băiețoasă”, povestea Cristina Țopescu.

Ea fost primul și, probabil, singurul jurnalist român pentru care avionul prezidențial românesc și-a întârziat decolarea, pentru că Ion Iliescu îi voia musai prezența în delegație. Din respect.

Regele Mihai și Regina Ana au primit-o în casa regală, i-au povestit despre exil și despre tot ce-a fost atunci, când a fost. Presa românească a câștigat atunci, în 2005, un interviu-document, necenzurat, adevărat.

„Am fost foarte fericită când am aflat că, odată interviul terminat și difuzat, Regele Mihai s-a uitat, bineînțeles, la interviu și i-au dat lacrimile. Mi s-a povestit asta”, a spus jurnalista despre acel interviu.

Cristina Țopescu a trăit o viață de film, cu bune și rele, așa cum sunt mai toate poveștile aici, în România. A fost rebelul care s-a luat, cândva, la trântă cu destinul și sârma ghimpată, pentru a o vedea pe mama ei, aflată în Germania. A vrut să îmbrățișeze libertatea altora, când libertatea ei i-a fost ferecată de alții. Pentru visul acela, din vis, a fost batjocorită și aruncată-n pușcărie. Chinul de la Oravița, din septembrie 1989, i-a lăsat urme-n suflet și i-a conturat o altă filosofie.

„Am o reținere pentru oamenii care abandonează ușor. Care se dau bătuți. Nu: în viață trebuie să te lupți și să ți se pară ceva normal asta. Asta-i condiția noastră, până la urmă”, spunea ea.

În filmul vieții sale l-a iubit și pe Ștefan Bănică junior. S-a căsătorit cu el, dar povestea de dragoste n-a durat prea mult.

Și-a apropiat inima de animale. Într-o zi, viața i s-a intersectat cu un cățel. Un ciobănesc german, pur. L-a numit Fix. Câinele a iubit-o necondiționat, i-a devenit prieten și confident. „Este dragostea vieții mele”, așa spunea despre el oricui, oricând, oriunde.

S-au despărțit când Fix s-a îmbolnăvit de cancer și-a murit. În amintirea lui, Cristina și-a deschis curtea casei pentru zeci de câini fără stăpân. I-a hrănit și i-a oblojit cum a știut, cum a putut.

De altfel, câinii i-au fost alături și la ultimul Crăciun. Ei și Facebook-ul pe care obișnuia să-și publice trăirile. Pe 26 decembrie a postat acolo ultima oară. De atunci, nimic. N-a căutat-o nimeni, nu i-a bătut în ușă nimeni nici măcar de Revelion. Au găsit-o polițiștii, duminică, pe 12 ianuarie. Fără viață.

Lucian Mândruță, jurnalist: „Pe mine mă șochează că era un om atât de singur. Pentru că eu o știu pe Cristina înconjurată de prieteni. Ce mă surprinde este că... două săptămâni... asta înseamnă că, pur și simplu, nu i-a mai călcat nimeni pragul. E șocant pentru că nu mai avea pe nimeni la aproape 60 de ani.”

Cristina Țopescu se descria simplu: jurnalist și cetățean activ.

„Am luptat pentru cauze. Uneori poate pierdute... Deși eu nu cred că există vreo cauză pierdută. Sunt obișnuită cu lupta”, spunea ea.

La 59 de ani, Cristina Țopescu era angajată a Ministerului Sănătății, în funcția de consilier. Jurnale de știri n-a mai prezentat de ceva vreme. De ieri încoace, însă, jurnalele de știri s-au umplut iar de vocea ei, de chipul ei, de povestea ei: a murit singură, în propria casă, înconjurată doar de câinii pe care i-a iubit atât de mult.

Viața este o luptă și trebuie să o luăm ca pe o normalitate. Toată viața! Ca să faci niște lucruri bune în viața asta, fie că sunt pentru tine, fie că pentru alții, trebuie să te lupți. Nimic nu se obține așa, ușor, fără niciun efort”, spunea Cristina Țopescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri