Elevii români vor să studieze în străinătate. Numărul tinerilor care pleacă în Marea Britanie a crescut cu 7%

Data publicării:
studenti an universitar-1

Andreea Pătrunjel este abia în clasa a XI-a, dar ştie deja că va pleca la o universitate din Marea Britanie. A venit din Vrancea la Bucureşti pentru a studia ofertele.

Cred că sunt nişte oportunităţi mult mai bune în străinătate, cel puţin pe ce îmi doresc eu să fac. Mă gândeam la inginerie aerospaţială”, a spus Andreea Pătrunjel.

Mulţi dintre tinerii care vor să plece la studii în străinătate aleg Marea Britanie, țară care a venit cu zeci de oferte la târgul World Education din Capitală. Aproape 90% din absolvenţii de acolo îşi găsesc un loc de muncă în cel mult şase luni de la absolvire, arată statisticile.

„Au un serviciu de cariere foarte bine bine dezvoltat, de orietare profesională. Mergem acolo şi avem enorm de multe evenimente cu oameni din industrie. Fiind în inima Londrei şi universitate de top, abia aşteptau să vină la noi, să recruteze dintre noi”, a spus Alexandra Biha, absolventă King's College of London.

Totuşi, Marea Britanie este şi una din cele mai scumpe ţări, în special dacă locuieşti în Londra. Chiria, întreţinerea şi mâncarea costă în jur de 800 de lire pe lună şi la asta se adaugă şi taxele de studiu, care sunt, în medie, de 9000 de lire pe an.

Studenţii români, la fel ca toţi cei din Uniunea Europeană sunt eligibili pentru un împrumut de la Guvernul britanic pentru a acoperi taxele de studiu, pe care îl înapoiază în termen de 30 de ani, după ce încep să lucreze”, a spus Adrian Dutch, City University London.

Studenţii români care se întorc în ţara de origine după absolvire trebuie să câştige 12.000 de lire pe an şi abia apoi încep să returneze împrumutul. Dacă în 20 de ani nu reuşesc să câştige atât, nu mai trebuie să plătească”, a spus Svetlan Danev, organizator al târgului.

În alte ţări europene, taxele sunt mai mici. În Olanda, de exemplu, costă 2.000 de euro pe an, în medie, în timp ce Danemarca sau Suedia nu percep deloc taxe de studiu. Costă, totuşi, câteva sute de euro traiul într-un oraş european. Bani pe care trebuie să îi suporte, de acasă, părinţii.

„Dacă valorile le vezi în partea materială a lucrurilor, nu o să reuşeşti. Cea mai mare investiţie este în tine, ca om, şi în copil. În ei te regăseşti. O văd ca pe o investiţie”, a spus mama unui viitor student.

Târgul ofertelor educaţionale World Education ajunge şi în Timişoara, Galaţi şi Constanţa în următoarele săptămâni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri