Tehnologia imprimării 3D ajunge în școlile din România. 12 elevi din București, primii care urmează un curs

Data publicării:
3d

Prima lecţie învăţată de elevii bucureşteni: cu ajutorul imprimantelor tridimensionale, orice obiect desenat poate deveni realitate. Misiunea asumată de adolescenţi: la finalul cursului să poată crea un obiect simplu, precum un breloc.

Dacă îți lipsește un obiect în casă, îl poți face. Eu acum în sală am vrut să fac un A ca să pot să îl pun la breloc”, spune Roxana Lauri, elevă.

Imprimarea tridimensională permite adevărate revoluţii în domenii mult mai complicate, precum arhitectura sau medicina. Protezele obţinute prin acest procedeu ar putea acoperi în parte necesarul de organe pentru transplanturi.

Tehnologia a avansat atât de mult, încât elevii de la şcolile cu profil tehnic nu se poate să rămână în urmă”, afirmă Tania Oghină, profesor la Colegiul Tehnic Griviţa.

„În România nu prea s-a făcut cercetare și inovare pentru astfel de tehnologii. La nivel medical se folosește foarte mult imprimarea cartilajelor și anume pentru reconstrucție de urechi, nas și alte cazuri asemănătoare”, spune Mihai Botnaru, expert printare FDM.

În Belgia, medicii folosesc proteze de șold construite de imprimantele 3D, iar în Germania sunt transplantate vase de sânge artificiale.

Imprimantele 3D au început să se răspândească în toată lumea în ultimii patru-cinci ani. Costul unui astfel de aparat, în funcţie de materialul folosit şi de fineţea cu care lucrează, poate varia între 1.000 şi peste 1 milion de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri