Proprietarii din clădirile cu bulină ar putea fi evacuaţi cu forţa dacă refuză consolidarea

Data publicării:
bulina

Ca să accelereze consolidarea clădirilor cu risc seismic, autorităţile vor să îi evacueze pe locatari cu forţa din apartamente.

Lucrăm la un pachet de legi pentru asta. Cred că va fi gata în această lună sau în această primăvară vom termina. Sper să reuşim să găsim o soluţie”, a declarat Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării.

Două paragrafe din legea privind reducerea riscului seismic trebuie schimbate.

Putem să îi scoatem pe oamenii ăia dacă se opun, sau dacă sunt plecaţi din ţară, să trecem peste semnătura lor şi în al doilea rând că banii pentru clădirile cu risc zero trebuie să vină de la stat”, a spus Ovidiu Raeţchi, iniţiatorul proiectului de modificare a legii.

De cele mai multe ori, locatarii s-au opus consolidării pentru că aveau de achitat zeci de mii de euro pentru intervenţii sau pentru că nu aveau unde să se mute pe durata lucrărilor.

Noi am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei şi Ministerul Apărării Naţionale, care are unele locuri care nu mai sunt folosite în acest moment pentru armată. Căutăm soluţii şi în zona ANL”, a mai spus Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării.

Dacă legea va fi modificată, pentru 181 de clădiri din Capitală, încadrate în clasa I de risc seismic şi considerate „pericol public”, lucrările ar urma să fie plătite integral de Ministerul Dezvoltării, printr-un fond special. Deocamdată, ministerul a alocat 2,8 milioane de lei pentru consolidările din acest an. Ar fi nevoie, însă, de peste 100 de milioane de euro. Primăria Capitalei susţine că forma actuală a legii e de vină că nu au fost reparate mai multe clădiri.

Pentru 62 de clădiri din cele 181 de clădiri au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari. Numai la trei dintre acestea sunt deschide şantiere”, a declarat Răzvan Sava, primarul general interimar al Capitalei.

În ultimii 15 ani doar 18 clădiri din Capitală au fost consolidate din bani publici. La alte 55, lucrările au fost făcute din banii proprietarilor. Proiectul de modificare a legii privind reducerea riscului seismic a fost depus săptămâna trecută la Parlement şi este în dezbatere publică.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri