Sari la conținut

Ana Maria Pătru şi-a recunoscut faptele din dosarul de corupție

Preşedintele demisionar al Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a primit un apartament şi un autoturism, însă invocă relaţia de prietenie cu Irina Socol şi spune că bunurile primite au fost „un cadou, nu o condiţionare”, se arată în motivarea instanţei care a decis definitiv arestarea preventivă a lui Pătru.

9771_ovidiu_micsik_inquamphotos (1) patru retinere

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

„(Avocatul Anei Maria Pătru - n.r.) solicită a se aprecia în sens pozitiv poziţia inculpatei de a recunoaşte aceste fapte. Încă de la prima declaraţie dată în 16.11.2016 la procuror, aceasta a recunoscut că a primit acel apartament şi acel autoturism. Poziţia acesteia a fost constantă de a colabora şi a recunoaşte faptele aşa cum s-au întâmplat în realitate”, se arată în motivarea arestării preventive, redactată de Curtea de Apel Ploieşti care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele Anei Maia Pătru de către instanţa de fond, Tribunalul Prahova, potrivit News.ro.

Conform aceleiaşi surse, Ana Maria Pătru a invocat, în apărarea sa, faptul că „era tânără, avea 27 de ani, era singură în Bucureşti , nu avea o locuinţă şi a legat o strânsă relaţie de prietenie” cu Irina Socol, care a dat declaraţii împotriva sa şi despre care avocatul spune că „a abordat-o, întrebând-o dacă nu doreşte acest apartament”.

Totodată, Ana Maria Pătru a recunoscut şi circuitul financiar prin care acel apartament a ajuns în proprietatea firrmei administrate de către soţul său.

Ana Maria Pătru susţine, totodată, că nu a condiţionat oferirea acelui apartament de câştigarea sau derularea vreunui contract, întrucât în calitate de vicepreşedinte al AEP nici nu avea atribuţii care să poată influenţa derularea contractelor.

Avocaţii lui Pătru susţin, de asemenea, că în schimbul bunului primit „nu s-a cerut nimic la schimb, şi nici măcar Parchetul nu a depus vreo probă care să arate în ce consta acel ajutor sau vreo altă intervenţie”.

În privinţa autoturismului despre care procurorii susţin că ar fi fost primit de către Ana Maria Pătru în schimbul traficului de influenţă, avocaţii acesteia susţin că între Pătru şi Irina Socol există o relaţie de prietenie, lăsând să se înţeleagă că acest autoturism ar fi fost făcut cadou.

„Referitor la autoturism, din actele de vânzare-cumpărare ale maşinii se poate observa că acesta a fost oferit în preajma zilei de naştere a inculpatei. Acesta a fost contextul în care a primit autoturismul, faptul că proprietarul iniţial al maşinii este o altă persoană decât ..., a fost explicat şi rezultă din declaraţiile date de inculpată, de ... . Era o persoană publică era căsătorită, a vrut să înlăture orice suspiciune cu privire la provenienţa acestui bun. (...) Nu există niciun dubiu cu privire la relaţia lor. Soţul doamnei ... locuia în ... iar relaţiile dintre ei erau iremediabil vătămate, singurul argument pentru care au înţeles să rămână împreună a fost acela că au un copil minor care ar fi fost afectat din punct de vedere emoţional dacă ar fi intervenit divorţul”, precizează motivarea Curţii de Apel Ploieşti.

În replică, reprezentantul DNA a arătat în faţa instanţei că susţinerile acesteia sunt nefondate întrucât Pătru a primit apartamentul la a doua întâlnire cu Socol, „fiind astfel exclusă o relaţie de prietenie la acel moment” şi că şefa de la AEP locuia în apartamentul mamei sale, aşa cum ea însăşi a declarat.

DNA mai arată că apărarea Anei Maria Pătru conform căreia maşina este un cadou este contrazisă de către martori, dart şi de alte probe.

Mandatul de arestare preventivă emis pe numele preşedintelui demisionar al AEP în 16 noiembrie este valabil până pe data de 15 decembrie.

Conform motivării Tribunalului Prahova, care în 16 noiembrie a decis arestarea preventivă a Anei Maria Pătru, în anul 2008, în perioada în care aceasta deţinea funcţia de vicepreşedinte al AEP, ea ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui apartament, în schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiţi un an mai târziu.

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Pătru a cerut tot reprezentanţilor Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizează în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova.

„În schimb, Pătru a promis că va susţine derularea în bune condiţii a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 şi a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral încheiate de asocierea SC S. R. SA – în calitate de lider şi SC A. S. SRL cu A.E.P., precum şi că va susţine SC S. R. SA pentru obţinerea şi derularea unor contracte viitoare cu instituţia publică precizată, fapt care s-a şi realizat”, motivează judecătorii.

Este vorba, conform unor surse apropiate anchetei, de un contract în valoare de peste 11 milioane de lei câştigat de SIVECO România.

De altfel, fostul şef al companiei Siveco România, Irina Socol, este cercetată pentru cumpărare de influenţă în dosarul fostului preşedinte al AEP, au declarat pentru News.ro surse judiciare.