CEDO condamnă România în cazul interceptărilor ilegale ale SRI

Data publicării:
cedo 20cedh 2039553 2016 20382 202009 2007 2002-42606

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat astăzi decizia finalăîn cauza care vizează o serie de interceptări realizate în mod ilegal de Serviciul Român de Informații (SRI) și care au fost date publicității de Constantin Bucur, fost angajat al Serviciului, și care a fost ulterior condamnat de instanțele române pentru divulgarea de informații clasificate „strict secret”. Într-una dintre casetele date publicității apare o înregistrare a unei discuții purtate de soția și fiica lui Mircea Toma, jurnalist și în prezent președintele Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch.

Mircea Toma: Sper ca urmarea e declanșarea unei dezbateri publice pentru a se modifica registrul secretizărilor abuzive

„Sigur că ne bucurăm foarte mult că am contribuit la ceea ce poate să însemne o expunere a unor practici revolute, încă active într-o țară care se declară democratică”, a declarat Mircea Toma pentru digi24.ro.

Mircea Toma | MEDIAFAX FOTO

„Mă refer la faptul că este primul caz în care România e expusă la CEDO pe subiectul interceptării ilegale și mă refer la faptul că suportul legislativ care face posibile asemenea abuzuri este încă în vigoare și se numește Legea siguranței naționale, făcută în 1991, un produs al unei mentalității de sorginte totalitară și securistică”, a detaliat președintele Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch.

„Sper ca urmarea acestei decizii să fie declanșarea unei dezbateri publice pentru a se modifica registrul secretizărilor abuzive și a reconsiderării respectului față de cetățean al serviciilor de informații”, a conchis Mircea Toma.

Proces câștigat de Monica Macovei

Decizia în acest caz a fost semnalată de Monica Macovei, în prezent europarlamentar PDL, dar care a fost unul dintre avocații care au depus plângerea în acest caz la CEDO, în anul 2002, când era avocat.

Monica Macovei | MEDIAFAX FOTO

„Astăzi am câștigat încă un proces la CEDO, al 20-lea”, scrie Monica Macovei pe blogul personal.

CEDO a decis ca în cazul lui Constantin Bucur, fost angajat SRI, au fost încălcate articolul 10 – libertatea de exprimare – și articolul 6 – dreptul la un proces echitabil – și a obligat statul român la plata sumei de 20.000 de euro, daune morale.

„Constantin Bucur a fost condamnat în 1998 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ca a dat publicității înregistrări audio ale unor convorbiri telefonice interceptate ilegal de SRI, în 1996, pe vremea când serviciul era condus de Virgil Măgureanu. În cazul ziaristului Mircea Toma și al fiicei sale, Sorana, ale căror convorbiri telefonice au fost interceptate ilegal de SRI, Curtea a stabilit că le-au fost încălcate drepturile prevăzute de articolul 8 – dreptul la respectarea vieții private și de familie și a corespondenței – și articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv – și a obligat statul român să le plătească câte 7.800 de euro fiecăruia, cu titlu de daune morale. La acestea se adaugă cheltuieli de judecată de 7.955 de euro”, scrie Monica Macovei.

„Banii pe care statul român îi va plăti reclamanților ar trebui recuparați de la cei care conduceau la acea vreme SRI, de la procurorii și judecătorii militari care l-au anchetat, respectiv condamnat pe Constantin Bucur”, susține actualul europarlamentar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri