Cum colaborau procurorii şi ofiţerii SRI în anchete

Data actualizării: Data publicării:
SRI

Un document controversat, protocolul de colaborare dintre SRI şi Parchetul General, a fost publicat vineri pe site-urile celor două instituţii. Documentul de 18 pagini a permis timp de șapte ani Serviciului Român de Informaţii să facă interceptări şi filaje, care au servit anchetelor făcute de procurori, inclusiv în cazuri de corupţie care au vizat politicieni. Înţelegerea a fost publicată după ce premierul, secondat de ministrul Justiţiei, a cerut desecretizarea. Documentul este analizat şi de la CSM, unde a fost trimis de actualul procuror general.

Protocolul a fost încheiat în februarie 2009 şi este asumat de şefii instituţiilor de la vremea respectivă: Laura Codruţa Kovesi, procuror general, şi George Maior, director SRI. La capitolul bază legală, sunt menţionate o serie de legi şi mai multe hotărâri ale CSAT, privind colaboarea dintre instituţii sau combaterea terorismului, a evaziunii fiscale sau a corupţiei.

Noi îl avem de cinci luni şi niciunul dintre membri nu a ieşit public să spună că a fost ceva ilegal. Cu siguranţă vor apărea speculaţii despre legalitatea sau nelegalitatea acestui protocol. Am sesizat chiar CSM, singurii abilitaţi să spună dacă acest protocol afectează sau nu independenţa justiţiei”, spune Lucian Viziteu, deputat USR.

Protocolul prevede regulile pentru constituirea de echipe operative comune Parchet-SRI; acordarea de către SRI a asistenţei pentru măsurile de supraveghere; acordarea de către SRI a asistenţei pentru protecţia informaţiilor clasificate, potrivit documentului.

Pasul următor revine juriştilor, care vor analiza dacă protocoalele respectă legile de funcţionare ale celor două instituţii”, spune Oana Florea, deputat PSD.

Documentul stabileşte că, la cererea scrisă a procurorilor, în baza deciziilor emise de judecători, ofiţerii Serviciului fac interceptări cu ajutorul tehnicii SRI, iar apoi transcriu discuţiile considerate relevante pentru anchetă. Înregistrările sunt transmise integral, iar dacă procurorul consideră că şi alte discuţii sunt relevante, ofiţerul SRI are obligaţia de a le transcrie şi pe acelea”, relatează Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.

Documentul prevede şi reguli pentru filaje sau cum se fac echipele mixte pentru supravegherea operativă. Sunt menţionate şi obligaţii pentru procurorii care primesc sesizări din partea SRI.

„Comunică, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la SRI, cu excepţia cazurilor în care, înainte de împlinirea termenului, se solicită informaţii suplimentare în legătură cu cauza”, se arată în protocol.

Pentru Direcţia Naţională Anticorupţie sunt prevăzute reguli speciale.

Direcţia anticorupţie are propria aparatură care îi permite interceptarea telefoanelor, aşa că rolul SRI era de a asigura sprijin tehnic, transmiterea semnalului şi întreţinerea aparaturii. Potrivit protocolului, ofiţerii Serviciului nu aveau acces la conţinutul comunicaţiilor interceptate de DNA”, relatează Ioana Ciurlea, jurnalist Digi24.

Protocolul prevede reguli clare referitoare la protecţia informaţiilor clasificate. El a fost semnat în 2009, când a înlocuit alte înţelegeri pe care SRI le avea cu parchetele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri