Dosarul Microsoft. Răcoarea celulelor dezleagă limbile suspecților. Reapare numele lui Bittner

Data publicării:
niro - 7101887-Mediafax Foto-Liviu Untaru

Bittner Alexandru mi-a dat de înţeles în mod explicit că este foarte puternic”, a declarat Dumitru Nicolae în fața procurorilor.

În faţa investigatorilor DNA, Dumitru Nicolae a povestit câteva episoade în care protagonist a fost Alexandru Bittner sau Dinu Pescariu. În amănunt, el descrie felul în care, în 2004, a ajuns să fie implicat în livrarea de licenţe Microsoft către Guvernul României.

Parteneriatul dintre Dinu Pescariu şi Dumitru Nicolae s-a stabilit la complexul fostului tenismen. Ca să fie inclus în afacerea cu licenţe, cel supranumit Niro trebuia să-l convingă pe Alexandru Bittner să nu împiedice derularea contractului.

În fapt, Bittner Alexandru era o persoană cu multă influenţă asupra Guvernului, mai exact asupra premierului Adrian Năstase, fiind de notorietate că este un apropiat al familiei Năstase. De altfel, începând cu anul 2001, a devenit de notorietate, în mediul de afaceri, faptul ca Bittner Alexandru avea puterea de a-l influenţa pe premierul Adrian Năstase, fiind una din persoanele de încredere ale acestuia”, spune Dumitru Nicolae în declarația dată la DNA.

Dumitru Nicolae l-a caracterizat pe cel despre care se spune că era apropiat cu premierul condamnat Adrian Năstase ca fiind un om sec şi tranşant.

Dumitru Nicolae: „A. Bittner era un om sec în discuţii. Mi-a cerut bani. Bittner Alexandru mi-a spus textual, citez din memorie: Dacă nu-mi daţi 3.800.000 de dolari, nu se va realiza afacerea! Uitaţi de afacere!"

De mai mulţi ani, milionarul se află în Statele Unite. Chiar dacă în presa românească au apărut informaţii conform cărora acesta s-ar fi destăinuit anchetatorilor americani şi ar fi dat detalii despre dosarele Microsoft şi EADS, fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut altceva.

Dl Bittner nu a fost anchetat. Nu a dat nicio declaraţie. Nu e nimic în dosar. Am răspuns unui joc din mass-media al unor oameni care voiau să-i protejeze pe adevăraţii denunţători”, declara Traian Băsescu, fostul președinte al României, la 20 septembrie 2014.

Cetăţean român şi american, Alexandru Bittner şi-a făcut averea în Bucureşti. A cumpărat la preţuri avantajoase magazine şi spaţii comerciale pe care le-ar fi închiriat sau vândut apoi pentru sume mult mai mari. Afacerile i-ar fi înflorit în anii 2000, în timpul guvernării Năstase.

Confidențele pe care Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru le-au făcut în fața procurorilor nu au rămas fără urmări. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, două nume grele în dosarul Microsoft, scapă de arest. Instanţa a decis astăzi să schimbe, pentru ei, arestul preventiv cu cel la domiciliu. În schimb, omul de afaceri Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, acuzaţi şi ei de corupţie în acest dosar, pentru infracţiuni similare, rămân în spatele gratiilor.

Laura Ștefan, expert anticorupție, a declarat la Digi24 că există o legătură între declarațiile pe care suspecții le-au făcut în fața procurorilor și regimul mai relaxat de detenție pe care l-au obținut. „Când unul dintre inculpaţi colaborează cu organele legii, el are parte de un tratament mai uşor. E posibil ca recunoaşterile să fi condus la un tratament mai blând”, a spus Laura Ștefan. Ea a subliniat însă că o recunoaștere nu echivalează cu adevărul absolut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri