Sari la conținut

Fostul primar Gheorghe Nichita scapă de controlul judiciar

 Foto: Agerpres

De asemenea, judecătorii ieşeni i-au ridicat fostului edil interdicţia de a părăsi ţara şi de a lua legătura cu unii martori implicaţi în dosar.

Gheorghe Nichita a spus că singura sa preocupare în această perioadă este să-şi pregătească apărarea în cele dosare în care este vizat, el fiind pus sub control judiciar, într-un alt dosar în care este acuzat de luare de mită de la firma UTI Group.

Era şi timpul, au trecut 15 luni de când au început problemele astea, perioadă în care am demonstrat că nu împiedic ancheta în niciun fel. Chiar dacă mi s-au ridicat aceste interdicţii, voi fi atent cu cine vorbesc şi voi evita să mă întâlnesc cu martorii implicaţi în dosar. Trebuie să mă apăr acum, însă am unele discuţii pentru a-mi găsi un loc de muncă. Trebuie să-mi schimb viaţa, acum sunt un om inactiv şi trebuie să depăşesc psihologic acest moment”, a declarat Gheorghe Nichita pentru News.ro.

În noiembrie 2015, Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce ar fi utilizat Poliţia Locală pentru a-şi urmări fosta iubită, alături de el fiind deferiţi justiţiei fostul director al Poliţiei Locale Iaşi Liviu Hliboceanu şi un fost şef de serviciu din instituţie.

În rechizitoriul procurorilor, DNA se arată că, în perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-a determinat pe Hliboceanu să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale Iaşi.

Procurorii susţin că, timp de un an şi jumătate, Gheorghe Nichita i-a determinat pe şefii Poliţiei Locale Iaşi să facă verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În decembrie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, a vicepreşedintelui UTI Mihail Tănăsescu, a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu de dare de mită.

Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Citiți și:
Fostul primar Gheorghe Nichita le-a spus judecătorilor că vrea să se angajeze
Primari scoși din joc de DNA
LISTA inculpaţilor care ar putea scăpa după decizia CCR privind interceptările