Protocoalele SRI. O judecătoare, membră CSM, acuză presiuni

Data actualizării: Data publicării:
andreea chis

Unul dintre judecătorii de la CSM, Andreea Chiş, acuză presiuni faţă de actul de justiţie prin intermediul dezbaterilor din jurul protocoalelor SRI. Magistratul a afirmat, într-un interviu acordat emisiunii „În faţa ta” de la Digi24, că nu este legal să fie desfiinţate prin lege anumite hotărâri luate în cazul unor dosare.

„Cred că este o presiune exercitată asupra actului de justiție și se aruncă categoric o lumină negativă asupra unor dosare definitiv soluționate. Nu cred că putem să afirmăm de plano că orice dosar în care a fost folosit protocolul înseamnă că a atras o hotărâre negală. Trebuie văzut de la caz la caz dacă vreo probă a fost administrată nelegal și dacă s-a folosit vreun protocol în sensul acesta”, a declarat judecătoarea Andreea Chiș la Digi24.

Întrebată dacă e legal ca o sentință definitivă să fie desființată printr-o lege, judecătoarea a fost categorică: „În niciun caz printr-o lege! Cu siguranță nu! Poți să prevezi un motiv de revizuire, dar nu poți să desființezi prin lege hotărârile”, a spus Andreea Chiș.

Pe de altă parte, Andreea Chiș este de părere că DNA trebuie să continue lupta anticorupție pe linia trasată în ultimii ani. Rolul procurorului-șef este unul important în economia dosarelor de corupție, pentru că șeful DNA este cel care aprobă trimiterea în instanță a unui dosar sau clasarea unei anchete, a arătat Andreea Chiș.

„Mă întrebați cumva o chestiune în care aș putea exprima doar o părere subiectivă. În termeni mai generali, în care cred că îmi permite statutul să spun, eu cred lupta anticorupție este foarte importantă, că am făcut pași foarte importanți în acest sens. Oricine ar fi capul acestei instituții, trebuie să meargă în aceeași direcție, altfel vom ridica suspiciuni asupra noastră ca stat, așa cum ne însușim valorile UE. (...) Este important cine este șeful în Parchet, mult mai important decât într-o instanță, unde șeful are atribuții administrative, foarte puțin legate de dosare. În schimb, procurorul-șef confirmă și infirmă soluțiile procurorilor din subordine”, a arătat Andreea Chiș.

Urmăriți mai jos interviul integral:

Citiți și: 

Dragnea vrea ca Inspecția Judiciară să constate că DNA a folosit protocolul cu SRI în toate dosarele lui (Centrul pentru Investigații Media)

Inspecția Judiciară a descins la Parchetul General cu câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea - presă

Deputat: Protocolul SRI-PICCJ din 2009, un subiect fals lansat de PSD. Putem închide subiectul

Manda: Din 1990, SRI a semnat 565 de protocoale sau acorduri, dintre care 137 sunt active

C. T. Popescu, despre adevărata "veste proastă" pentru Dragnea: Aţi văzut tonul domnului Manda?

Tăriceanu: Se impune o măsură reparatorie - amnistie sau grațiere - pentru abuzurile din DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri