Ludovic Orban, mesaj de Ziua Europei: Putem depăşi criza pandemică dacă şi celelalte ţări o vor depăşi

Data publicării:
ludovic orban fara masca
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a transmis, sămbătă, un mesaj de Ziua Europei în care subliniază nevoia de solidaritate a UE.

"Se împlinesc 70 de ani de când şeful diplomaţiei franceze de la acea vreme, Robert Schuman, dădea citire Declaraţiei care îi poartă numele - moment prin a cărui semnificaţie istorică pentru Uniunea Europeană de astăzi ziua de 9 mai este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Europei. La o distanţă în timp de şapte decenii, nevoia de solidaritate evocată în textul Declaraţiei Schuman, atunci când întregul continent încerca să se redreseze după război, este la fel de actuală acum, când societatea şi economiile europene se preocupă să revină cât mai rapid la normalitate după criza fără precedent generată de pandemia de coronavirus. (...) Putem depăşi criza pandemică cu care ne confruntăm de câteva săptămâni dacă şi toate celelalte ţări o vor depăşi. Sprijinul reciproc şi acţiunile comune sunt esenţiale pentru a opri răspândirea coronavirusului şi pentru a limita consecinţele socio-economice ale perioadei actuale", spune Orban în mesaj.

El aminteşte că, anul trecut, liderii europeni reuniţi la Sibiu, în primul mandat al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au transmis un mesaj ferm de unitate şi dorinţă de consolidare a proiectului european.

Premierul subliniază că solidaritatea europeană a dovedit că funcţionează, indicând acţiuni coordonate de repatriere a cetăţenilor altor state membre, pacienţi preluaţi din ţări mai grav afectate pentru a fi trataţi, transporturi de materiale sanitare de primă necesitate sau echipe de medici care şi-au ajutat colegii din alte ţări să salveze vieţi.

"România s-a implicat şi ea în astfel de eforturi şi ne bucură aprecierea manifestată la vârful instituţiilor europene faţă de gesturile de solidaritate ale statelor membre", arată Ludovic Orban.

Potrivit şefului Executivului, crearea unei rezerve strategice europene de materiale medicale prin mecanismul de protecţie civilă rescEU, planul de ajutor economic aprobat la nivelul UE în beneficiul statelor membre, extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii şi pentru situaţii de criză sanitară sunt dovezi ale unităţii europene.

"Suntem încrezători că vor urma şi alte mecanisme pentru consolidarea sistemelor de sănătate odată cu redresarea economiilor europene şi că următorul cadru financiar al Uniunii Europene va reflecta noile priorităţi. Puternic ataşată, în continuare, destinului său european, România susţine orice efort în direcţia dezvoltării coezive şi a solidarităţii europene, iar după ce vom depăşi toţi perioada critică să revenim la normalitate mai uniţi, într-o Europă mai aproape de cetăţeni", afirmă prim-ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri