Sari la conținut

Lupta anticorupţie din România, ţinta unui interesant contract de lobby în SUA

Două companii, una britanică, alta americană, au încheiat un contract care vizează lupta anticorupţie din România, scrie jurnalista Sorina Matei, pe blogul personal. După cum reiese din documente, de remarcat e faptul că sunt vizate inclusiv poziţionări oficiale ale reprezentanţilor americani şi ale instituţiilor de la Washington faţă de ofensiva contra corupţiei, de la Bucureşti.

Congress Gridlocked Over Continuing Resolution Legislation

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 29: An American flag waves outside the United States Capitol building as Congress remains gridlocked over legislation to continue funding the federal government September 29, 2013 in Washington, DC. The House of Representatives passed a continuing resolution with language to defund U.S. President Barack Obama's national health care plan yesterday, but Senate Majority Leader Harry Reid has indicated the U.S. Senate will not consider the legislation as passed by the House. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Contractul a fost semnat între SCL Social, din Londra, parte a SCL Group, şi Andreae&Associaties, din Washington, apare pe site-ul Departamentului de Justiţie al SUA încă din 27 martie a.c., şi a fost semnat în 17 martie.

Încheiat iniţial pe o lună, acesta cuprinde o clauză de extindere, care necesită acordul celor două părţi, clauză la care s-a şi recurs, din moment ce el este încă activ.

De subliniat este faptul că paşii operaţiunii nu se raportează la lupta anticorupţie la modul general sau abstract. Iar şi mai interesant de remarcat e faptul că se concentrează, în mod particular, pe chestiuni care ţin inclusiv de modul în care establishment-ul de la Washington interacţionează sau ar trebui să interacţioneze, oficial, cu politicile de luptă împotriva corupţiei din România.

Iată, mai jos, punctele esenţiale ale serviciilor solicitate de client:

*Consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere

*Educarea membrilor Congresului SUA şi a membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România

*Furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România

*Indentificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România

*Menţinerea şi fortificarea/întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social

*Lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România”

Cine sunt companiile şi şefii lor

SCL Group, companie din care face parte SCL Social, este lider mondial în comunicaţii bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică ce foloseşte tehnici de operaţiuni psihologice (psy ops).

Potrivit documentelor consultate de Sorina Matei, au fost efectuate plăţi de 60.000 de dolari, iar compania americană se obligă să furnizeze clientului “relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri publice pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România”.

SCL Group a fost implicată în Brexit, dar şi în alegerea lui Donal Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

La rândul său, Andreae&Associates e o firmă de consultanţă din capitala americană, ocupându-se de relaţii strategice, afaceri pe zona de intelligence şi consultanţă în managementul riscului politic.

Contractul a fost semnat de Julian Wheatland (preşedintele SCL Group, pentru SCL Social) şi Charles Andreae (pentru Andreae&Associates).

Cine sunt cei doi, dar şi Alexander Nix, directorul SCL Social, puteţi afla, pe larg, din articolul jurnalistei Sorina Matei.

Detalii interesante găsiţi şi despre cele două companii. De exepmplu, despre firma mamă a clientului, SCL Group, materialul menţionează că „şi-a dobândit succesul dar şi recunoaşterea publică în special prin intermediul societăţii afiliate din SUA, Cambridge Analytica. Grupul de consultanţă, puternic şi extrem de influent la nivel global, efectuează exploatări de date şi analiză de date iar comunicările sunt direcţionate în mod specific către grupuri de public ţintă pentru a modifica comportamentul în conformitate cu obiectivele clientului”.

Peter Imre: „Nu am nicio treabă”

Potrivit aceleiaşi surse, SCL Gropup are un birou şi la Bucureşti, unul din cele 17 de pe cuprinsul Globului, iar şeful este omul de afaceri Peter Imre, ginerele lui Teodor Meleşcanu, actual ministru de Externe şi fost şef al SIE.

Contactat de Sorina Matei, Imre susţine că nu are nicio legătură cu contractul încheiat pe România, pe tema luptei anticorupţie: „Nu am nicio treabă, dar absolut nicio treabă (…) Eu am treabă cu ce se întâmplă în România. (…) Da, am auzit de contractul acela. (…) În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland, şeful SCL Group)”, a declarat Peter Imre.

Articolul Sorinei Matei poate fi citit integral AICI.

Pe aceeași temă