MAE, după ce UE a acuzat Rusia că a atacat cibernetic sateliţii Viasat: Astfel de atacuri sunt „inacceptabile”

Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

România susţine declaraţia UE şi se alătură SUA şi altor parteneri internaţionali care au acuzat autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra reţelei de sateliţi Viasat cu o oră înainte de invadarea Ucrainei, pentru a pregăti terenul pentru asalt.

„Impactul asupra reţelei Viasat a fost semnificativ, fiind afectaţi utilizatori din state membre UE, inclusiv din România. Atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor critice sunt inacceptabile. România este profund preocupată de efectele distructive, disruptive şi destabilizatoare ale acestor atacuri cibernetice”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de Agerpres.

În acest context, România condamnă şi atacurile cibernetice împotriva Ucrainei, desfăşurate atât premergător, cât şi subsecvent declanşării conflictului, precum şi utilizarea programelor de tip malware şi a atacurilor de tip DDoS în aceste scopuri.

România îşi exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina şi poporul ucrainean şi condamnă agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse, inclusiv prin utilizarea de atacuri cibernetice, arată comunicatul MAE.

„Astfel de atacuri maligne sunt desfăşurate cu desconsiderarea cadrului internaţional de comportament responsabil al statelor în spaţiul cibernetic, aşa cum a fost definit la nivel ONU prin rapoartele de consens ale Grupului de Experţi Guvernamentali ONU (UNGGE) şi reafirmat de Grupul Deschis cu Participare Extinsă (OEWG)”, potrivit MAE.

Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt.

Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

„Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară”, subliniază o declarație a UE.

„Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, potrivit declarației.

„Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaţionali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenţionată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat reţeaua de sateliţi KA-SAT, exploatată de Viasat”, se arată în document.

„Putem să atribuim atacul guvernului rus”, a declarat Josep Borrell.

UE afirma până acum că atacurile cibernetice proveneau „din interiorul Rusiei”, dar fără a incrimina autorităţile ruse.

„UE, în strânsă colaborare cu partenerii săi, intenţionează să ia noi măsuri pentru a preveni, descuraja şi a reacţiona la astfel de comportamente rău intenţionate în spaţiul cibernetic. UE va continua să furnizeze o susţinere politică, financiară şi materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări rezilienţa cibernetică”, mai precizează textul UE.

Atacul asupra operatorului de sateliţi american Viasat i-a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din Germania, Franţa, Ungaria, Grecia, Italia și Polonia, potrivit agenției France Presse.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri