Sari la conținut

Mesajul emoționant al filosofului Mihai Şora după moartea Regelui Mihai

Filosoful şi eseistul Mihai Şora a scris pe Facebook câteva gânduri la dispariţia regelui Mihai I pe care l-a iubit, numindu-l „un suflet apropiat, curat, care şi-a păstrat inocenţa de-a lungul vieţii” şi care „avea măreţia maiestăţii: simple, zâmbitoare, calde”.

mihai sora agerpres

Foto: Agerpres

„Decât să pronunţ cuvinte, aş prefera să păstrez câteva clipe de reculegere. Regele Mihai nu a fost, pentru mine, «doar» un Rege; a fost un suflet apropiat, de când eram copil mic: aşa l-am simţit, aşa am ţinut la el, aşa l-am iubit. O fiinţă care şi-a păstrat inocenţa de-a lungul întregii vieţi, - a unei vieţi lungi...”, a scris filosoful. 

Mihai Şora mai spune că ne părăseşte „un suflet curat” sau „poate nu ne părăseşte; poate stă, prin preajma noastră, şi - de-acolo de unde este - ne ocroteşte, într-un fel. Cu toată modestia care-i era, ca să spunem aşa, consubstanţială, avea măreţia maiestăţii: simple, zâmbitoare, calde. Dumnezeu să-l aibă în paza Lui!”

Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai I a murit la ora 13:00, ora României. La căpătâiul său s-a aflat, până în ultima clipă, principesa Maria. Majestatea Sa împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi depus în Holul de onoare a Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Regală şi Patriarhală.

Începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile.

Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

Sursa: News.ro