Marea miză a zilei: Cine va intra cu Iohannis în turul doi? Agonie la PSD, extaz la USR și PNL

Adriana Duțulescu | Mihnea Lazăr | Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
alegeri prezidentiale 2019
FOTO: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Miza uriașă a zilei de azi este  aflarea candidatului care se va clasa pe locul al doilea, adică cel care va merge la turul al doilea al prezidențialelor, alături de Klaus Iohannis. Atât pentru PSD cât și pentru USR-PLUS clasarea pe locul 2 a candidatului propriu este esențială pentru viitorul fiecăruia dintre partide. Motiv pentru care ziua de duminică a fost marcată de agonie și extaz, în funcție de evoluția prezenței la vot și de cifrele neoficiale pe care le-au primit staff-urile de campanie în privința procentelor din dreptul candidaților. 

Pesediștii s-au plâns, neoficial, de demobilizare, încă de dimineață. Unii se plângeau că există județe, ca de exemplu Dâmbovița, unde o parte dintre primarii PSD ar fi direcționat voturile simpatizanților către Mircea Diaconu, candidatul independent susținut parțial de ALDE și Pro România. Alții se plângeau că lumea, în special la țară, îi întreabă de ce nu au pus un alt candidat, nu pe Viorica Dăncilă, că dacă ar fi fost altcineva, nu ea, ei ar fi votat-o. 

În plus, șefii PSD au mai descoperit o problemă - efectul pervers al racolărilor de primari. ”Avem peste 300 pe care i-am luat de la PNL și acum ei reorientează spre cei de la putere”, a explicat unul dintre liderii PSD pentru Digi24.ro. 

Liderii partidului s-au adunat la sediul central din Kiseleff, unde atmosfera este sumbră, mai sumbră chiar decât în ziua alegerilor europarlamentare. Dacă Viorica Dăncilă nu reușește să intre în turul al doilea la prezidențiale, PSD va intra în disoluție și nu va mai avea nicio șansă de redresare pentru parlamentarele și localele de anul viitor. Cu această temere în suflet, așteaptă social-democrații ora 21,, când se vor închide urnele și vor apărea primele rezultate ale exit-poll-urilor.

Până la ora 21 pot să lectureze ziarele împrăștiate pe mesele din sediu, respectiv un interviu cu ambasadorul Rusiei. Vecinul lor. 

Principalii rivali ai PSD-iștilor însă, respectiv cei de la USR, s-au bucurat de prezența masivă la vot, în special în diaspora. Oricare ar fi fost cifrele de vot vehiculate între staff-urile de campanie, useriștii estimau că diaspora îl va salva pe Dan Barna. Dacă Viorica Dăncilă s-ar clasa pe locul 2 la votul național dar la nu mai mult de două procente peste candidatul USR, Dan Barna ar primi diferența de voturi din diaspora și asta l-ar ajuta să intre în turul al doilea. 

Euforia i-a influențat atât de tare pe cei de la USR încât au existat chiar și derapaje. Au publicat cu 12 ore înainte de închiderea oficială a votului rezultate de vot la secțiile din Noua Zeelandă, unde ar fi câștigat Dan Barna, iar deputatul USR Cristina Iurișniți a publicat pe Facebook o fotografie cu buletinul de vot pe care ea marcase votul pentru Dan Barna. 

Toate acestea pentru a influența și a mobiliza online masa de simpatizanți. De altfel, USR s-a organizat masiv pe Facebook, ca și la alegerile europarlamentare, având gherilă de postaci și influenceri care să convingă utilizatorii să voteze cu Barna. Singura lor dezamăgire a fost că la call-centerul de la sediu, unde oamenii ar fi trebuit să raporteze incidente la urne, s-a șomat, pentru că au fost prea puține cazuri raportate. 

Amuzant este însă faptul că cei de la USR s-au bazat, în estimările lor de peste zi, pe cifrele de vot neoficiale ”pescuite” de la PNL. Liberalii, reuniți la sediul din Modrogan, au supravegheat pe parcursul întregii zile votul atât în țară cât și în diaspora, și au livrat, neoficial, și informații despre lupta umăr la umăr dintre Dăncilă și Barna. 

Klaus Iohannis va veni la sediul central al PNL pe seară, ca să aștepte cu liberalii rezultatele parțiale de la ora 21, dar a trecut și la prânz prin Modrogan, să discute cu echipa de campanie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri