Bugetul pentru 2022, la dezbatere și vot în plen. Ciucă: „Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri”

Data publicării:
ciuca in plen
Premierul Nicolae Ciucă, în plenul Parlamentului. INQUAM Photos/George Călin

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, pentru dezbaterea şi votul asupra proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022.

La şedinţă participă premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii Cabinetului. Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 238 de parlamentari din cei 466.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în plenul Parlamentului că bugetul „se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate”.

„Avem în față un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să consolideze economia pe termen mediu și lung valorificând resursele financiare ale UE. România are o viziune responsabilă de politici fiscale și bugetare, o stragie de consolidare fiscală graduală care să potențeze și să mențină creșterea economică la un nivel de peste 4-5%, fiind conștientă că trebuie să pregătească economia în eventualitatea unor șocuri viitoare”, a declarat premierul.

Acesta spune că proiectul de buget se bazează pe principii precum „transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, folosirea oportunității de utilizare a fondurilor UE și a celor alocate reformelor finanțate din PNRR pentru creștere rezilienței economiei românești.”

„Ținta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar, în condițiile în care efectele pandemiei încă sunt resimțite. Suntem responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii noștri externi. Bugetul se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile. Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani, dublul sumelor realizate în România în 2019”, a declarat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a mai precizat că nu vor fi crescute taxele și impozitele și că va fi menținut actualul regim fiscal.

„Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri, vom menține regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele pentru ajutor și toate schemele pentru susținerea antreprenorilor”, a mai spus premierul Ciucă.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat, miercuri, rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri. Au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri