Sari la conținut

Programul consultărilor de luni între preşedintele Iohannis şi formaţiunile parlamentare

Potrivit comunicatului postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis, marţi, o invitaţie partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care le cheamă, luni, 12 ianuarie, la consultări.

Pe agenda discuţiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, menţionează sursa citată.

Programul consultărilor va fi următorul:

10.00 - 10.30 - Partidul Social Democrat;

10.45 - 11.15 - Partidul Naţional Liberal;

11.30 - 12.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;

12.15 - 12.45 - Partidul Conservator;

13.00 - 13.30 - Uniunea Democrată Maghiară din România;

13.45 - 14.15 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;

14.30 - 15.00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General, că va declanşa consultări cu partidele pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.

Klaus Iohannis, debut de mandat sub semnul criticilor

Klaus Iohannis vrea un buget mai mare pentru Armată: "Voi declanşa consultări cu partidele"

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că va declanșa consultări cu partidele parlamentare în vederea încheierii unui acord cu scopul asigurării în 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare și păstrării acestui obiectiv pentru cel puțin 10 ani. 

Una dintre prioritățile mandatului meu pentru perioada imediat următoare este găsirea soluțiilor pentru creșterea bugetului Apărării. Voi declanșa consultări cu partidele parlamentare pentru încheierea unui acord politic cu scopul asigurării în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare. Mai mult, propun tuturor factorilor politici atât de guvernare, cât și din Opoziție să-și asume clar menținerea acestui minim obiectiv pentru cel puțin 10 ani, astfel încât să putem sigura predictibilitatea cheltuielilor militare, mai ales în ceea ce privește pregătirea și programele strategice de înzestrare", a declarat președintele la ceremonia de învestire în funcție a noului șef al Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, eveniment desfășurat la sediul MApN.

Iohannis a adăugat că alături de ceilalți factori de decizie ai statului și de partenerii externi va face tot posibilul pentru găsirea "soluțiilor realiste de alocare a resurselor bugetare care să permită finanțarea corectă a sistemului militar".

"Nu voi accepta ca în viitor Guvernul, indiferent de cine-l conduce, să nu respecte finanțarea asumată pentru Armată", a mai declarat șeful statului.