Radu Mazăre, cea mai rapidă extrădare. Ana Birchall: Vineri am depus actele, azi s-au aprobat

Data publicării:
ana birchall inquam octav ganea 20190430110219_OGN_3441-02
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Extrădarea lui Radu Mazăre este cea mai rapidă din istoria fugarilor români. Ministrul interimar al Justiției, a declarat pentru Digi24.ro că procedura de extrădare operată de Ministerul Justiției a durat ”de vineri de la ora 13 și 15 minute când noi am primit la Ministerul Justiției documentele de la instanță, până azi la 17 și 19 minute când am fost notificați oficial că a fost admisă extrădarea”. Cu două zile înainte Radu Mazăre fusese capturat de poliția din Madagascar. 

ana birchall govro
Foto: gov.ro

Ministrul  Justiţiei Ana Birchall a anunţat marți că procedura de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă de autorităţile din Madagascar şi că, de acum, vor fi puse în aplicare, în regim de urgenţă, dispoziţiile privind preluarea fostului primar. Radu Mazăre va fi extrădat, anunţă deja presa din insula unde s-a adăpostit fostul lider PSD.

L'Express de Madagascar, citând afirmaţiile ministrului Justiţiei din această ţară. Jean Jaques Randrianasolo a subliniat că această persoană condamnată va fi deferită justiţiei române, "Procedura de extrădare a fost admisă de autorităţile din Madagascar. De acum sunt puse în aplicare în regim de urgenţă dispoziţiile privind preluarea din Madagascar a lui Radu Mazăre, sub escortă, de către autorităţile competente din România”, a declarat Ana Birchall.

În cazul Elenei Udrea și al Alinei Bica, procedura de extrădare nu a fost realizată niciodată. În luna octombrie 2018, cele două au fost reținute de autoritățile din Costa Rica, dar Ministerul justiției din România nu s-a grăbit cu procedurile de extrădare, astfel încât în luna decembrie Statul român a fost nevoit să renunțe la aducerea celor două în țară, pentru că între timp condamnările lor fuseseră suspendate ca urmare a unei decizii a CCR. A doua zi dup arestarea Elenei Udrea, întrebat când va fi adusă în țară, Tudorel Toader a răspuns: „Haideţi să nu facem din personajul de care vorbiți un subiect naţional. Un ministru al justiției vorbește despre toți în mod egal. Nu ăsta e rolul Ministrului Justiției”, a spus Toader, joi dimineață.

Întrebat cât va dura extrădarea, ministrul justiției a răspuns că „procedura va parcurge etapele legale”.

La insistențele jurnaliștilor, care au vrut să afle dacă va fi o procedură specială pentru că fostul ministru a născut, Tudorel Toader a răspuns că „pentru mine nu e un subiect Elena Udrea”.

„Un condamnat e un personaj pentru țară? Nu mă provocați, că nu este un personaj pentru țară. Da, este un cetăţean care a comis infracţiuni, un cetăţean condamnat definitiv şi dat în urmărire. De ce nu veniţi şi pentru alţi condamnaţi din străinătate care au același parcurs?”, a mai spus ministrul. În 22 decembrie, înainte de Crăciun, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, semna decretul de retragere a solicitării de extrădare a celor două. 

Și în cazul lui Puiu Popoviciu, Ministerul Justiției s-a dovedit inactiv. Pe 3 august 2017, omul de afaceria fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani închisoare în dosarul "Băneasa". În luna iunie, cu o lună înainte de hotărârea definitivă, a părăsit România. Ulterior a fost reţinut luni de către London Motropolitan Police, dar eliberat imedita după aceea. Și în prezent, el se află în capitala Regatului Unit. 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri