Sari la conținut

Sorin Grindeanu: Voi rămâne în PSD indiferent de ce spune L. Dragnea. Voi demisiona odată cu el

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi seara, că, oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de el pentru că este incomod, el a fost, este şi rămâne ”pesedist”.

20170615_GRINDEANU_CONFER_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Declaraţiile lui Sorin Grindeanu:

La presiunile lui L. Dragnea am fost exclus din PSD.

Oricât ar încerca Liviu Dragnea să scape de mine pentru că îi sunt incomod, am fost sunt şi voi fi PSD-ist.

L. Dragnea încearcă să confişte un întreg partid, pentru că îi e frică de contactul cu marea masă a membrilor de partid. De un an de zile, acest partid nu a mai avut un birou permanent naţional. Singurele modalităţi de control sunt CEx-urile, organizate în ultima perioadă pentru execuţii.

Pe 15 iunie 2017, în istoria noastră se va scrie că L. Dragnea, împotriva intereselor ţării a decis să dărâme un guvern legitim, pe care, aşa cum se lăuda acum ceva timp, el l-a pus. Nu PSD, nu votul românilor, nu PSD şi ALDE, ci el, persoană fizică.

Tot azi se va mai spune că PSD a decis să depună moţiune de cenzură contra propriului guvern, dintr-un simplu motiv, pentru că L. Dragnea vrea tot mai multă putere, invocând acea analiză mincinoasă.

Voi rămâne în PSD indiferent de ce spune L. Dragnea.

Nu mă agăţ de scaun, eu mi-am făcut şcoala la timp, fără să repet anii, am unde să mă întorc, dar L. Dragnea se agaţă disperat de funcţii, în speranţa că asta il va salva de trecut. Asta e credinţa mea. Aceasta e puterea care îl mână în timp. Preşedintele PSD trebuie să îşi asume situaţia de criză în care a aruncat România. E singurul care poartă responsabilitatea acestui dezastru politic.

Suntem în blocaj, până luni, îi cer lui L. Dragnea să se gândească bine şi să îşi asume responsabilitatea acestei crize. După ce L. Dragnea demisionează, demisionez şi eu.

Aş vrea să le mulţumesc miniştrilor, toţi au înţeles să fie responsabili şi să vină azi să îi facă treaba, o să vedem procedurile constituţionale, care vor urma în zilele următoare. E obligaţie legală a dânşilor să facă asta. Indiferent de ce se va întâmpla zilele următoare, avem obligaţia să nu ii facem pe români să sufere, să nu facem mediul economic să sufere.

Dacă voi constata că miniştrii nu vor putea face asta, atunci îmi voi da demisia, vom intrat pe procedurile prevăzute de Constituţie şi sper ca PSD să nu piardă guvernarea.

Mă voi întâlni cu parlamentari PSD care m-au rugat asta. Există în interiorul partidului, dincolo de acea masă decidentă din CEx o mare îngrijorare pentru că se fac presiuni enorm de mari asupra lor să voteze căderea propriului guvern. Am acelaşi mesaj pentru colegii mei din CEx în care sunt mulţi oameni de bună-credinţă. 

Voi răspunde la două dezinformări ale lui Dragnea. Încearcă să mă asocieze cu serviciile, cu preşedintele, că ar fi cineva în spate care mă dirijează. Nu eu am fost la partide de tenis, la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, să se gândească mai bine când spune aceste lucruri, pentru că voi avea reacţii şi mai puternice pe acest subiect.

A doua minciună - v-aş ruga să vă puneţi în postura miniştrilor numiţi de Dragnea. Cum să lucreze aceşti miniştri dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă şi altă comunicare, De exemplu, când se apucaseră unii să comunice despre impozitul pe gospodărie şi am spus în şedinţa de Guvern să înceteze această comunicare şi că ministrul finanţelor e singurul care să comunice. Seara, la tv, la planşă, cine era? Cu desene. Ce să creadă ceilalţi miniştri? În aceeaşi seară.

Cred că ne aflăm într-un moment dificil în care un singur om - L. Dragnea încearcă să ne întoarcă înainte de 1989. Fiecare trebuie să ne gândim dacă ne dorim asta. Eu cred că nu. Sunt convins că nu.

Despre funcţia de SGG - urmăriţi Monitorul Oficial din această seară.

Îmi doresc ca L. Dragnea să îşi asume acest eşec şi să îşi dea demisia. În acelaşi moment, voi face la fel. 

Am făcut apel la miniştri să îşi continue treaba, e conform legii.

Forţa acestui partid nu stă în cine e lider acum, sau preşedinte executiv. A stat la militanţi, oamenii de jos, care au făcut campanie.

Rămân membru PSD, conform statutului, pe care L. Dragnea îl încalcă.

Nu vreau să candidez la şefia PSD, vreau să rezolvăm criza care ne-a dus în situaţia de azi. În congres - forumul suprem de conducere al PSD - se vor degaja soluţii foarte bune iar votul va fi cine va decide. Dincolo de cine e preşedinte, important e mecanismul, să deschidem acest partid.

Am vorbit cu Klaus Iohannis

Cel de ieri şi de azi ăsta e adevăratul Sorin Grindeanu".