Viorel Ilie: Buna colaborare între Parlament şi Guvern duce la slăbirea statului paralel

Data publicării:
viorel ilie 170403_COTROCENI_INVESTIRE_09_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, relatează Agerpres. Decizia a fost luată cu 22 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă" în comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

Iniţial, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a anunţat 13 voturi "împotrivă", ceea ce a stârnit criticile liberalilor, care au acuzat şi împiedicarea dezbaterilor de către acesta.

Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a solicitat ministrului propus pentru Relaţia cu Parlamentul să precizeze atribuţiile legale şi procedurile pentru ordonanţele de urgenţă şi ordonanţele simple.

"Vă asigur că ştiu procedura atât legată de ordonanţele de guvern, cât şi ordonanţele de urgenţă. Fiecare ordonanţă în parte este supusă avizării interministeriale şi este prezentată în şedinţă de Guvern. Înainte de prezentarea în şedinţă de Guvern, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul dă un aviz prin care, în principal, urmărim, dacă vorbim de ordonanţe în baza legii de abilitare, încadrarea în domeniile legii de abilitare, cât şi alte aspecte legate de o eventuală sau nu suprapunere pe zona legilor organice şi avizul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul pentru aceste ordonanţe este pe baza observaţiilor pe care noi le dăm, iniţiatorii trebuie să ţină cont de aceste observaţii şi să-şi asume preluarea lor în cadrul ordonanţelor respective", a răspuns Viorel Ilie.

Viorel Ilie a precizat că în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a prezentat o informare cu privire la activitatea desfăşurată de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în 2017.

El a susţinut că în cele două mandate ale sale a administrat "eficient" activitatea din minister, încercând să asigure un "management de calitate".

"Atât ca ministru, cât şi ca senator, consider că Parlamentul este instituţia supremă a democraţiei, iar un Parlament puternic şi credibil, respectiv o bună colaborare între Parlament şi Guvern, vor duce la slăbirea statului paralel de decizie şi de putere. Mi-aş propune şi cred că în acest an al Centenarului trebuie să primeze victoria unităţii şi a dialogului, a echilibrului, a stabilităţii asupra asupra conflictului, a urii, a dezbinării. (...) Arhitectura instituţională şi echilibrul puterilor în stat trebuie repuse în cadrul constituţional şi democratic. Toate instituţiile ar trebui să promoveze o agendă în conformitate cu interesele românilor. Cred că relaţia dintre Guvern şi Parlament va fi un semnal şi pentru celelalte puteri ale statului care ar trebui să renunţe la promovarea unei agende conflictuale", a spus Ilie.

Potrivit acestuia, printre obiectivele guvernării se numără realizarea codului economic, ce vizează includerea tuturor legilor din domeniu, codul administrativ şi sistematizarea întregii legislaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...