Viorica Dăncilă îi cere lui Klaus Iohannis să convoace de urgență CSAT, luni, nu marți cum era programat

Data actualizării: Data publicării:
original_sedinta_csat_20_mar_2018_1
Foto: presidency.ro

Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să convoace CSAT de urgență, luni, și nu marți cum era programat. Premierul a precizat că duminică seară urmează să prezinte ministrul de Interne Nicolae Moga raportul detaliat al celor întâmplate în cazul din Caracal.

„În această seară vom vedea primele rezultate oficiale ale anchetei aflate în curs la Caracal, Ministrul Nicolae Moga urmând să prezinte un raport detaliat al celor întâmplate. Astăzi a avut loc și prima ședință a comitetului interministerial în cadrul căreia s-a stabilit structura raportului și a planului de lucru pe care l-am cerut finalizat în 15 zile. Acesta va conține modificarea legislației în ceea ce privește modul de implementare a sistemului de localizare, precum și o analiză referitoare la cartelele prepaid neidentificabile. Conține, de asemenea, urgentarea modernizării sistemului informatic 112, inclusiv a infrastructurii sistemului existent prin atribuirea contractului cu clauză suspensivă, fără a mai aștepta decizii suplimentare pe marginea contestațiilor”, a scris Viorica Dăncilă, duminică, pe Facebook.

Ea a răspuns și acuzațiilor celor care au spus că grupul interinstituțional de lucru exista deja, precizând că structura a existat doar cu numele.

„O măsură esențială se referă la îmbunătățirea procedurilor de gestionare a apelurilor pentru situații deosebite, precum cea a răpirii de persoane. Aștept în două săptămâni raportul comitetului, pe baza căruia voi lua decizii imediate, pentru o reformă amplă a eficientizării răspunsului statului român în orice situație de criză care privește cetățenii. În ceea ce privește acuzațiile conform cărora acest grup de lucru interministerial exista deja, răspunsul este simplu și, de altfel, cunoscut de cei care încearcă să denatureze realitatea. Structura care exista a fost acolo în timpul guvernelor conduse de toți cei care astăzi critică, dar nu a făcut nimic. Practic, a existat doar cu numele. Am preferat să înființez un grup de lucru operativ, mai restrâns dar cu obiecte de analiză și atribuții extinse, a cărui activitate să o pot urmări personal și să mă asigur că tot ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Au 15 zile să prezinte un plan. Vă garantez că așa va fi”, a completat premierul.

Șeful Executivului i-a cerut șefului statului să convoace de urgență CSAT, pentru că există o bază clară rezultată din ședința de duminică a grupului interinstituțional.

„Înțeleg că urmează și domnul Iohannis să aibă o declarație publică. Îi propun următoarele:

1. Să convoace de urgență ședința CSAT mâine - și nu marți, cum era programat - întrucât avem deja o bază clară de discuție rezultată din ședința de astăzi și nu există absolut niciun motiv să pierdem timpul. 
2. Să își asume că va face o analiză la sânge în CSAT referitoare la STS. Cred, de asemenea, că este necesar să ia o decizie privind demiterea șefului STS, pentru că așa am procedat la MAI și așa trebuie procedat și în cazul celorlalte instituții. În astfel de situații nu avem voie să ezităm”, a conchis Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis va susține de la ora 20.00 o declarație de presă la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

STS este instituția acuzată de Poliție că a oferit târziu date legate de localizarea Alexandrei, fata de 15 ani sechestrată și violată, care a apucat să sune de 3 ori de pe telefonul agresorului, la 112.

Suspectul principal din Caracal, Gheorghe Dincă, și-a recunoscut ambele crime, atât în cazul Alexandrei, cât și al Luizei, a declarat avocatul din oficiu al bărbatului, pentru MEDIAFAX.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o mașină de ocazie. În același mod a dispărut Alexandra Măceșanu (15 ani). Suspectul a fost identificat abia vineri, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-și anunța răpirea.

Sursa: Mediafax

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri