Sari la conținut

Premierul Republicii Moldova a transmis condoleanțe Casei Regale și poporului român

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a transmis sincere și profunde condoleanțe Casei Regale a României în legătură cu decesul Majestății Sale, Regele Mihai I, care s-a stins astăzi, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția, informează un comunicat remis Agerpres.

Republica Moldova este alături de poporul român în aceste momente de profundă tristețe, exprimă compasiune familiei îndurerate și va păstra vie memoria Majestății Sale”, se spune în mesajul de condoleanțe.

„Prin moartea Regelui Mihai, România pierde un conducător cu o vastă viziune democratică, un reper de probitate, modestie și noblețe sufletească, un om de o mare înțelepciune și cu o înaltă valoare umană, care poartă în sine istoria unui popor și care va rămâne în conștiința națională drept o figură emblematică a istoriei și culturii românești”, subliniază premierul Pavel Filip.

Regele Mihai I a fost în două rânduri și suveranul populației din actualul teritoriu al Republicii Moldova, pe când acesta se afla în componența României Mari..

În timpul războiului, în 1942, Regele Mihai a venit în Basarabia, dar, în ciuda insistentelor mareșalului Antonescu, a refuzat sa meargă în Transnistria. Considera că granița României este pe Nistru, așa cum fusese stabilită ea în 1918. În plus, autoritățile române aplicau în Transnistria varianta proprie a soluției finale.

Pe aceeași temă