Video Primăria care deja a rămas fără bani la buget la început de an. Edilul a declanșat procedura de criză financiară

Data actualizării: Data publicării:
O persoană arată banii din portofel.
Portofel cu bani. Foto: GettyImages

La început de an, deja există prima primărie care a rămas fără niciun ban la buget. Primăria din Brezoi a declanșat procedura de criză financiară.

Aproape un milion și jumătate de euro este obligată să plătească instituția vâlceană unei firme. Situația datează din 2014, când primăria trebuia să achite 3 milioane de lei unei firme, pentru lucrări de asfaltare. Primarul spune că a plătit banii firmei, dar că instanța a anulat plata și a dispus penalități, care în 2023 au ajuns la 7 milioane de lei.

Până la remedierea situației financiare, primăria nu mai poate face nicio plată, spune edilul, indiferent de sumă, dar salariile ar fi asigurate.

Robert Schell, primar Brezoi: Ne-am trezit cu o datorie, care din punctul nostru de vedere nu ar fi trebuit să fie și am declanșat procedura de criză financiară. Este vorba despre 7 milioane de lei.

Ionel Chiriță, expert in administratie publică: Această situație s-a creat ca și în cazul altor comune și orașe mic, în special prin neasigurarea unor sume sufieicte pentru îndeplinirea atribuțiilor pe care le au autoritățile administrației publice locale.

Legea prevede ca atunci când cheltuielile depășesc 15%, e vorba despre cheltuieli lichide, sau au un termen de peste 90 de zile, atunci trebuie declanșată criza financiară.

Dacă acest plan nu poate aduce unitatea administrativă la o funcționare normală, atunci sigur că a doua etapă este insolvența.

Lucrurile acestea se întâmplă pentru că bugetele sunt subfinanțate. Problema este că ne paște acest pericol pentru multe alte orașe și comune.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri