Români obligați să muncească în Anglia timp de 4 ani, câte 16 ore pe zi, fără niciun ban. DIICOT a destructurat grupul infracțional

Data publicării:
imagine din londra cu big ben si drapelul marii britanii
Numărul celor care trăiesc în Anglia şi Ţara Galilor, născuţi fiind însă în afara Marii Britanii a ajuns la 10 milioane. Foto: Getty Images

12 români au fost forțați să muncească în Marea Britanie timp de 4 ani până la 16 ore pe zi, șapte zile din săptămână, fără să primească vreun ban, de un grup infracțional din județul Iași, anunță DIICOT, care a destructurat gruparea organizată.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au făcut, miercuri, 13 percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor. Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST.

„În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, pe raza orașului Târgu Frumos, județul Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2022, în scopul obținerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a persoanelor vătămate. Astfel, membrii grupului au racolat în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022 un număr de 12 persoane vătămate (bărbaţi și femei), și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-au transportat în Marea Britanie, unde acestea au fost exploatate fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat. Persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară, și erau ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peste hotare. Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor vătămate le erau luate documentele de identitate, erau cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată sau primind sume modice de bani în schimbul activităților efectuate. De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate erau reținute de membrii grupului infracțional organizat, acestea fiind silite să continue să muncească în continuare, prin recurgerea la agresiune verbală și fizică, și împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii”, au transmis procurorii DIICOT.

În această modalitate, membrii grupării au obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane vătămate. Aceste sume, de-a lungul timpului, au fost transferate în România și investite, prin interpuși , în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale). Scopul final al investițiilor era ascunderea și disimularea originii ilicite a bunurilor.

Din cercetările de până acum, rezultă că au fost recrutate 12 persoane. Cercetările vizează 14 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracțională.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri