Secretarul general al Guvernului, mesaj pe Facebook: „Toate paturile ATI sunt ocupate”. După două ore și-a modificat postarea

Data actualizării: Data publicării:
paturi la terapie intensiva
Un asistent medical de la Spitalul Medical este suspectat că ar fi sedat patru paciente pentru a le viola Foto: Getty Images

Secretarul general al Guvernului a afirmat marți, într-o postare pe Facebook în care a luat apărarea restricțiilor impuse la nivel național, că „toate paturile de la ATI sunt ocupate”. El a revenit după aproximativ două ore asupra mesajului și a modificat doar acel pasaj: „paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”.

În mesajul său, secretarul general al Guvernului a luat apărarea măsurilor anunțate de autorități, care, chiar dacă sunt „aparent nepopulare sunt luate din respect pentru viața medicilor și a oamenilor”.

Secretarul general a vorbit despre starea sistemului medical, pe care l-a caracterizat, „să zicem blând, deficitar”.

„Toate paturile ATI sunt ocupate, medicii sunt obosiți, personalul medical este epuizat. Nu vrem să ajungem în situații disperate, de aceea Guvernul alege să salveze vieți în detrimentul populismului ieftin”, a scris secretarul general.

După mai bine de două ore, el a revenit asupra mesajului și a modificat doar enunțul „Toate paturile ATI sunt ocupate”, care a devenit „Paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”. Restul mesajului este neschimbat:

„Paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede, medicii sunt obosiți, personalul medical este epuizat. Nu vrem să ajungem în situații disperate, de aceea Guvernul alege să salveze vieți în detrimentul populismului ieftin”.

Postarea secretarului general al Guvernului, aici.

Pacienți decedați pentru că nu au avut loc la ATI

Situația paturilor ATI este la limită în mule spitale din țară. Directorii de spitale relatează cum paturile de terapie intensivă se ocupă imediat după ce au fost eliberate sau, mai grav, cum pacienți COVID care nu au loc la ATI pur și simplu își pierd viața.

La Timișoara, au fost cazuri de pacienți care nu au rezistat până s-a eliberat un pat de Terapie Intensivă, a spus medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babeș.

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc, și nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medicul.

Doctorul Musta a precizat că nu poate opri oxigenul în cazul acestor pacienți: „Nu putem face așa ceva. Un pacient care necesită oxigen îl ținem sub oxigen la presiune maximă, până când se eliberează un loc. Dacă se eliberează și dacă rezistă până atunci”.

antonel original
Mesajul original al secretarului general al Guvernului. Sursa: Facebook
antonel edit
Mesajul editat al secretarului general al Guvernului. Sursa: Facebook

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri