Andrei Roşu - performanţa ca stil de viaţă

Data publicării:
andrei rosu FB

Există oameni care îşi doresc foarte mult să îşi schimbe viaţa. Şi există oameni care chiar o fac. Andrei Roşu face parte din cea de-a doua categorie. E antreprenor, ultramaratonist şi recordman. Însă pentru el, cea mai mare realizare e că a reuşit să îi inspire şi pe alţii.

Ultramaratonistul Andrei Roşu a fost şi este un om al acţiunii şi al schimbărilor. Pentru copiii săi, sportivul visează o altfel de ţară: „Vreau să trăiască într o ţară civilizată, să îşi exploateze la maximum potenţialul aici în acest spaţiu şi să spunem cu demnitate că suntem români”.

Chiar dacă asta înseamnă să reziste pe ploaie sau pe ger. Astfel, Andrei şi-a mutat biroul în Piaţa Victoriei, unde de o lună, cetăţenii protestează împotriva Guvernului.

Rezistăm până la capăt. Nu pot trăi cu gândul că nu am încercat. Eu ce pot să-i spun copilului meu: nu am încercat pentru că oricum nu asculta nimeni? Nu cred că asta este o atitudine”.

Andrei Roşu crede că schimbarea trebuie să vină şi de la fiecare dintre noi. A simţit-o pe pielea lui. De aproape şapte ani, poate spune ca trăieşte o altă viaţă: şi-a schimbat stilul alimentar şi a participat la nenumărate competiţii sportive, chiar dacă nu mai făcuse mişcare înainte.

Există nişte formule destul de simple pentru a-ţi realiza visele: să visezi foarte măreţ, să-ţi planifici şi să acţionezi zilnic”, povestesşte el.

Cu un program bine pus la punct pe care l-a respectat cu sfinţenie, ultramaratonistul a strâns recorduri după recorduri: a devenit primul om care a alergat 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente, a traversat Canalul Mânecii şi a alergat la Cercul Polar.

2010

- A alergat la Maratonul de la Polul Nord, prima lui competiţie

- A participat la primul concurs din seria 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente, Australian Outback Marathon, 42 de km

- A participat la primul său ultramaraton, organizat în Antarctica, 100 de km

2011

- A terminat un maraton în Sahara, 42 de km

- A terminat ultramaratonul Two Oceans Ultra Cape Town, 56 de km

- A alergat la maratonul Everest, 42 de km

2012

- A terminat un Ironman ((3.8 km inot / 180 km bicicleta / 42 km alergare)

- A terminat ultimul concurs din seria 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe 7 continente

2013

- A terminat Double Iron Florida (7.6 km înot, 360 km bicicletă, 84.4 km alergare - în 35 de ore).

- A reuşit să termine Mexic Triple Ultratriathlon (11.4 km înot, 540 km bicicletă, 126 km alergare - în 48 de ore).

- A organizat un transmaraton

2014

- A terminat Virginia Quintuple Ultra (19 km înot, 900 km bicicletă, 210 km alergare - în 126 de ore)

- A organizat un transmaraton

2015

- A reuşit să încheie cu succes cursa A2A - Arch 2 Arc (140 km alergare, 30-50 km inot, 300 km bicicleta)

2016

- A terminat cel mai dus urltramaraton din lume - 6633 ARCTIC ULTRA (563 km alergare)

- A pedalat 563 de km, Chişinău-Bucureşti, competiţie caritabilă pentru Hospice Casa Speranţei

2017-2018

- Va participa la cea mai grea competiţie de vâslit din lume, Atlantic Challenge 2017, 5000 de km)

Niciun proiect din această lume nu mi se pare imposibil sau greu de atins. Îmi amintesc mereu de ce am început: nu poţi să fii model pentru copiii tăi o săptămână sau o lună - dragi copii, uitaţi-vă luna asta cum face tati lucrurile - , după care ne întoarcem la vechile obiceiuri.”, spune Andrei Roşu.

Andrei a devenit astfel un model pentru familia lui.

„Cred că partea cea mai bună a alergărilor mele este că şi familia a prins acest virus. Ambii copii aleargă de la 2-3 ani. Alergarea este un sport natural pentru oameni. Avem în ADN-ul nostru foarte clar întipărită alergarea”.

Oana Fotino, soţia lui Andrei: „Alergăm împreună la maratoane, când avem concursuri. Toţi facem mult mai mult sport, toţi avem grijă de noi şi încercăm să ne implicăm în tot ce putem”.

Determinarea lui Andrei Roşu a inspirat şi alţi oameni, care aleargă datorită lui.

Andrei Roşu: „Suntem o comunitate numeroasă şi frumoasă, cred că ne putem constitui şi ca partid. La un moment dat chiar râdeam cum ar fi partidul alergătorilor români, prescurtat PAR, simbolizat parul, veniţi să vă alergăm. Energia te ajută şi în viaţa personală şi profesională să scapi de dureri de cap, de depresii, să gestionezi mai bine stresul”.

Dr. Vasile Oşean, medic primar de recuperare medicală: „Andrei a făcut să apară în ochii tuturor visul că POT ŞI EU! E un om normal care a demonstrat că în câţiva ani de zile cu antrenament, cu o viaţă organizată, organismul se poate pregăti suficient de bine încât să facă faţă unor eforturi deosebite”.

Andrei Roşu se pregăteşte acum pentru una dintre cele mai grele competiţii de vâslit din lume: traversarea Oceanului Atlantic într-o ambarcaţiune cu vâsle.

Prin toată activitatea lui, Andrei Roşu arată că nimic nu este imposibil şi că indiferent de greutăţile vieţii, trebuie să mergem înainte: „Având această imagine a răsăritului care urmează după orice noapte oricât ar fi ea de lungă şi o noapte polară de 6 luni, atunci poţi să mergi mult mai uşor mai departe!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri