Anunţuri înşelătoare. Cum pot rămâne fără case persoanele în vârstă

Data publicării:
1402 20batran 20inselat-49395

Reporterii Digi24 au vrut să afle ce se ascunde în spatele unui anunţ în care bătrânilor li se oferă sprijin din partea unor necunoscuţi. Au intrat în rolul unui bărbat de 77 de ani, singur, cu datorii, dar proprietar al unui apartament aflat într-o zonă bună a Capitalei. La celălalt capăt al firului au dat peste o persoană hotărâtă să ajute.

„Am nişte garsoniere special făcute. Staţi într-o garsonieră şi nu plătiţi absolut nimic, cât timp trăiţi dumneavoastră. Sunt în oraşul Pantelimon. Eu am o vilă acolo şi lângă vilă am garsoniere făcute special. Eu vă iau aici la mine şi vă ajut dar o să-mi revină mie casa dumneavoastră”, este oferta făcută prin telefon de cel care a dat anunţul.

Interlocutorul vrea să ajute, dar nu dezinteresat. Şi nici nu aduce vorba despre un eventual contract legal, semnat la notariat.

Avocaţii spun că asemenea înţelegeri se dovedesc de cele mai multe ori periculoase, iar pensionarul poate ajunge în stradă. Chiar şi în cazul în care este semnat un contract la notar, documentul trebuie citit cu mare atenţie. Acolo se strecoară, de cele mai multe ori, fraze ambigue în baza cărora persoanei vârstnice i se ia locuinţa, iar omul de bună credinţă ajunge pe drumuri.

Ca să nu se întâmple aşa ceva, cei singuri pot să apeleze la primării, ca să primească asistenţă la încheierea unor contracte.

„Am avut astfel de cazuri. Familia încearcă apoi să anuleze nişte acte şi e mult mai greu. Solicitarea asistenţei din partea autorităţii tutelare cred că este cea mai bună măsură de precauţie, dacă nu-şi permit un avocat”, explică avocatul Eliza Ene.

O statistică oficială la nivel naţional cu privire la numărul bătrânilor care-au ajuns în stradă după ce-au fost păcăliţi astfel nu există. Sunt însă cazuri de notorietate care-au rămas în istorie, cum ar fi cel al deputatului Mihail Boldea, care-a fost arestat anul trecut, alături de alte şase persoane, acuzaţi c-ar fi comis înşelăciuni imobiliare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri