Sari la conținut
News Alert

Elicopter prăbușit în lacul Siutghiol. Experții spun că nu a avut probleme tehnice

Este prima concluzie a verificărilor făcute de specialiştii Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța. Informaţia a fost făcută publică de Ministerul Afacerilor Interne, care astăzi a decis ca toate elicopterele EC 135, consemnate la sol după accidentul din Constanţa, să zboare din nou în misiuni medicale.  

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că zborurile SMURD au fost reluate. „Ne întoarcem la activitatea noastră, care este în serviciul public. Ieri, în două ore au apărut cam patru cazuri în paralel de arşi grav, dintre care un copil la Baia Mare, o persoană la Hunedoara, alta la Vâlcea şi alta la Botoşani. S-a rezolvat cazul cu copilul cu sprijinul MAI, dar celelalte trei cazuri care trebuiau şi ele aduse la Bucureşti au trebuit să fie mobilizaţi cu ambulanţe. Ne întoarcem într-o condiţie în care să putem face misiunile mai bine şi mai repede. O primă misiune a fost executată azi de către elicopterul Bucureşti, aducând un copil grav de la Constanţa la Bucureşti, intubat”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Mărturii cutremurătoare de pe lacul Siutghiol: „Am vrut să umflăm o barcă de jucărie a copilului, să plecăm cu ea”

Întrebat de ancheta privind prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, Raed Arafat a spus că aceasta continuă. „Într-adevăr cei de la Turbomeca şi Eurocopter au decis că nu e niciun motiv întemeiat pentru menţinerea elicopterelor SMURD la sol şi că ele pot zbura în siguranţă. Nu voi face speculaţii pentru că le las tehnicienilor şi experţilor. O să aflăm de la ei o părere avizată când o să aibă toate elementele”, a spus Raed Arafat. 

În momentul de faţă au fost combinate două situaţii: faptul că elicopterele au fost oprite de la zbor şi supuse unor verificări tehnice ample, mai ample decât de obicei şi resturile au fost analizate de comisia de investigaţie şi s-a ajuns la concluzia că li se poate da drumul la zbor. E o măsură care se ia. Atunci când se întâmplă ceva cu un aparat de zbor, toate aparatele de acel fel pot fi oprite şi investigate. Faptul că s-a permis reluarea zborurilor conduce la concluzia că pe de o parte comisia de investigaţie tehnică a accidentului a ajuns la concluzia că nu există motive tehnice care au stat la baza catastrofei, pe de altă parte, cei ce au verificat tehnic elicopterele au ajuns la aceeaşi concluzie”, a declarat expertul în aviație, Sorin Stoicescu, la Digi24.